Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Första satsningen mot psykisk ohälsa – ”EU:s tysta pandemi”

BRYSSEL 7 juni 2023 | En av sex drabbad

EU-kommissionen vill sätta ljus på psykisk ohälsa  och satsar över en miljard euro i den första europeiska strategin på området. – Med det här initiativet vill vi lyfta fram psykisk ohälsa i rampljuset och få slut på att psykiska problem betraktas som tabu, sade EU-kommissionär Margaritis Schinas som vill få medlemsländerna att öka sitt samarbete på området.

Innan coronapandemin led en av sex invånare – runt 84 miljoner personer – i EU av någon form av psykisk ohälsa enligt EU-kommissionen som i dag onsdag lägger fram en ny strategin för att hantera problemet.

– Psykisk ohälsa är EU:s tysta pandemi, sade EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas under en presskonferens.

Han menade att en osäker värld med Rysslands krig, klimatförändringar, stigande priser och inflation riskerar att ytterligare ge upphov till oro och vånda och därmed öka på de psykiska hälsoproblemen. Schinas pekade på att självmord efter trafikolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland unga i EU och på siffror som säger att runt en fjärdedel av invånarna lider av ensamhet. Stress och utbrändhet står samtidigt för runt hälften av alla förlorade arbetsdagar.

Frågor om hälsa och sjukvård är områden där EU har begränsade befogenheter. Paketet innehåller 20 olika åtgärder och 1,2 miljarder euro i EU-finansiering runt tre principer: förebygga, behandla och återanpassa.

– Med det här initiativet vill vi lyfta fram psykisk hälsa i rampljuset och få slut på att psykiska problem betraktas som tabu, sade Margaritis Schinas.

Bland åtgärderna finns bland annat att satsa EU-pengar på att förebygga depression och självmord, samla in och dela goda erfarenheter mellan medlemsländerna, stärka forskningen om hjärnans hälsa och satsningar på ungas psykiska hälsa.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides vill med initiativet jämställa psykisk ohälsa med fysisk ohälsa.

– Många människor i EU tycker fortfarande att det är svårt att prat om det, söka hjälp och få de svar de behöver. De är rädda att stigmatiseras. Vi har alla lätt att tala om våra fysiska hälsoproblem, men döljer den psykiska smärta som vi ofta känner. Detta måste snarast förändras, sade Kyriakides

Onsdagens förslag utgör den sista delen i EU-kommissionens så kallade hälsounion som lanserades av ordförande Ursula von Leyen 2020.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret