Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under veckans toppmöte i Litauen.

Stoltenberg: Ukraina närmare Nato än någonsin tidigare

BRYSSEL 12 juli 2023

Manegen krattas för ukrainskt medlemskap i Nato. Men den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj hade önskat sig en mer konkret inbjudan. Samtidigt väntas flera länder ge Ukraina säkerhetsgarantier.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll på onsdagen en presskonferens under det pågående toppmötet för medlemmarna i försvarsalliansen. På dagordningen står Ukrainas närmade till Nato.

– Ukraina är nu närmare Nato än någonsin tidigare. Allierade bekräftade åter att Ukraina kommer att bli medlem i alliansen, sade Jens Stoltenberg.

I syftet att stärka anslutningsprocessen enades man om att inrätta ett nytt Nato-Ukraina-råd och att förenkla vägen in genom att skrota den tidigare handlingsplanen för aspirerande medlemmar.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade hoppats på en mer konkret inbjudan till Nato men sade sig ha förståelse för att medlemskap i dagsläget inte är aktuellt.

–  Utfallet av toppmötet är bra men det optimala hade varit om vi fått en inbjudan. Vi förstår att vissa räds för att tala om vårt medlemskap nu. Ingen vill ha ett världskrig. Ukraina förstår att vi inte kan bli Natomedlem så länge kriget pågår på vårt territorium, sade Zelenskyj.

”Signal till Ryssland”

Han sade dock att det handlade om att tydliga signaler till ukrainarna och jämförde det med när EU-länderna enades om att ge Ukraina kandidatstatus för att gå med i unionen.

–  Kandidatstatusen innebär inte medlemskap [i EU] men för med sig en betydande mobilisering för Ukraina och är en kraftfull signal till Ryssland att Ukraina […] är villigt att bli medlem i EU, sade Zelenskyj.

Natochefen Jens Stoltenberg fick frågan om ett närmande av Ukraina till Nato inte riskerade en storkonflikt mellan försvarsalliansen och Ryssland.

– Det finns ingen riskfritt alternativ. Men den största risken är om president Putin vinner. Det blir en tragedi för Ukraina om president Putin vinner och det blir farligt för oss [i Nato] och göra oss mer utsatta, sade Jens Stoltenberg.

Han tillade att Ryssland alltid protesterat när nya länder sökt sig till Nato men att Moskva inte har något veto i vilka som kan få bli medlemmar.

Säkerhetsgarantier

Nato-toppmötet fortsätter under onsdagen och enligt både Stoltenberg och Zelenskyj väntas G7-länderna ge Ukraina olika typer av bilaterala säkerhetsgarantier.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret