Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen föreslår vilka poster kommissionärerna får. EU-parlamentet har att godkänna eller avvisa. Arkivbild.

von der Leyen: Högern får klimatpost

BRYSSEL 30 augusti 2023

Den nederländske kristdemokraten Wopke Hoekstra föreslås bli ny klimatkommissionär i EU. Något som socialdemokrater och vänsterpartister invänder mot.

EU-kommissionens socialdemokratiske klimattopp Frans Timmermans har avgått för att försöka bli premiärminister i höstens nederländska nyval. Landets nuvarande regering har föreslagit att kristdemokraten Wopke Hoekstra ska bli ny nederländsk EU-kommissionär den återstående mandatperioden på drygt ett år.

Den socialdemokratiska S&D-gruppen i EU-parlamentet har dock invänt mot att det tunga klimatansvaret i kommissionen ska gå till en kristdemokrat. Sedermera har även vänstergruppen GUE/NGL motsatt sig att posten skulle gå från S&D till kristdemokratiska EPP.

I går tisdag meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, en tysk kristdemokrat, att hon avser ge Wopke Hoekstra – Nederländernas nuvarande utrikesminister och tidigare finansminister – klimatposten trots kritiken.

”Hans erfarenhet av regeringsarbete kommer att vara en stor tillgång, särskilt för EU:s klimatdiplomati inför COP28 och för klimatfinansiering så väl som för genomförandet av klimatrelaterad lagstiftning”” säger von der Leyen i ett uttalande.

I ett försök att blidka vänsterblocket föreslår hon samtidigt att Timmermans tillfälliga ersättare, den slovakiske socialdemokratiske EU-kommissionären Maroš Šefčovič, ska få rollen som överrock för Hoekstra i egenskap av exekutive vice ordförande i kommissionen för klimatomställningen Gröna given.

Närmast väntar utfrågningar i EU-parlamentets miljöutskott av den nederländske kommissionskandidaten. I praktiken kan en majoritet i EU-parlamentet tvinga Ursula von der Leyen att ge honom ett annat ansvarsområde.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret