Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentarikerna Emma Wiesner (C) och Johan Nissinen (SD) stöder inte Europaparlamentets linje att EU-länderna bör kriminalisera sexköp.

Svajigt EU-stöd för den nordiska modellen i prostitutionsfrågan – svenska ledamöter avvek

STOCKHOLM 14 september 2023

Europaparlamentet skärpte på torsdagen sin syn på sexköp samtidigt som en majoritet antingen röstade nej eller lade ner sin röst. Alla svenskar stödde resolutionen utom tre ledamöter från Sverigedemokraterna respektive Centerpartiet som menade att detta var en nationell fråga.

EU-parlamentet röstade på torsdagen för en rapport om hur man borde reglera prostitution i medlemsländerna, något som länderna själva bestämmer om. 234 ledamöter röstade för medan övriga 297, en majoritet, antingen röstade emot (175) eller lade ned sina röster (122). 

Trots att en majoritet inte stödde resolutionen ser Malin Björk (V) resolutionen som en stor framgång eftersom den har “en mer feministisk och djuplodande analys” än tidigare av vad som krävs för att sätta ett stopp för sexköp. 

Till skillnad från tidigare uttalanden i prostitutionsfrågan från 2014 utvidgar nu parlamentet sin syn på kriminalisering av sexköp, från enbart prostituerade under 21 år, till att gälla alla köp av sexuella tjänster oavsett ålder på den prostituerade eller om den prostituerade samtycker till det, även känd som den nordiska modellen som bland annat gäller i Sverige. Samtidigt uppmanar parlamentet berörda medlemsländer, då som nu, att de prostituerade ska avkriminaliseras.

Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för rapporten förutom Centerpartiets Emma Wiesner som lade ner sin röst och Sverigedemokraternas ledamöter som röstade nej. 

Till Europaportalen säger Johan Nissinen (SD) att partiet stöder den så kallade nordiska modellen i Sverige men att“det är fel att på överstatlig EU-nivå påtvinga” andra medlemsstater den nordiska modellen.  

Även Emma Wiesner är inne på ett likande resonemang:

“Det här har varit en polariserad och känslig process och länderna har väldigt skilda lagstiftningar. Det tycker jag är skäl för att länderna ska få styra själva över detta.”

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret