Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

Hamasattacker fördöms av EU

BRYSSEL 9 oktober 2023 | Extrainkallat möte

EU fördömer Hamas attacker mot Israel. – Europeiska unionen står på Israels sida, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen. Samtidigt sammankallas EU-ländernas utrikesministrar till ett extrainsatt möte.

Terroristorganisationen Hamas utförde i helgen en rad attacker mot mål i Israel. Israel svarade bland annat med att bomba mål i Gaza. Enligt mediauppgifter ska fler än 1100 människor hittills  dött i Israel och Gaza. 

”I dag har Hamas terrorister slagit till mot Israels hjärta och tillfångatagit och dödat oskyldiga kvinnor och barn.  Israel har rätt att försvara sig – i dag och under de kommande dagarna. Europeiska unionen står på Israels sida”, twittrade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i går söndag.

Även medlemsländerna fördömer i ett uttalande attackerna mot Israel.

”EU uppmanar till ett omedelbart upphörande av dessa meningslösa attacker och detta våld, som bara ytterligare kommer att öka spänningarna på marken och allvarligt undergräva det palestinska folkets strävan efter fred.  EU står i solidaritet med Israel som har rätt att försvara sig i enlighet med internationell rätt mot sådana våldsamma och urskillningslösa attacker”, heter det i uttalandet från EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell å medlemsländernas vägnar.

Borrell sammankallade på måndagen ett extrainsatt informellt möte för EU-ländernas utrikesministrar i morgon tisdag för att diskutera händelseutvecklingen och EU:s respons. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret