Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier
Artiklar i ämnet
Tusk om Ukrainas EU-medlemskap: Vi ska bryta dödläget
EU:s nya ordförandeland Polen ska hjälpa till att sätta fart i processen för att Ukraina ska kunna gå med i EU, lovade premiärminister Donald Tusk när han tog emot Volodymyr Zelenskyj i Warszawa på onsdagen, rapporterar TT/GP.
– Vi kommer att bryta det dödläge vi har i denna fråga, sade Tusk.
EU förbereder nytt sanktionspaket mot Ryssland
Lagom till årsdagen i februari för Rysslands fullskaliga militära invasion av Ukraina planerar EU att ha sitt 16: de sanktionspaket klart. Enligt uppgifter till Bloomberg överväger EU importrestriktioner för ryskt aluminium och fasa ut den ökande importen av flytande rysk naturgas som huvudsakligen idag upphandlas av Spanien, Belgien och Frankrike.
På bordet ligger också restriktioner för ytterligare dussintals fartyg som ingår i Rysslands skuggflotta och fler exportkontroller av varor som används för militära ändamål.
Toppmöte i Saudiarabien om Syriens framtid
Diplomater från länder i Mellanöstern och Europa träffades på söndagen i Saudiarabien för att prata om läget i Syrien, rapporterar TT/GP. Först möttes representanter från arabländerna, och senare under dagen anslöt även personer från bland annat Turkiet, Frankrike, EU och FN. Syriens nye ledare Ahmed al-Sharaa vill att andra länder ska ta bort sina straff mot landet.
Kallas: EU kan lätta på sanktioner mot Syrien
Om en det sker "konkreta framsteg" i Syrien kan EU börja lätta på sina sanktioner mot landet, skriver EU:s utrikesrepresentant Kaja Kallas på X på fredagen.
"[Under ett möte] med Tyskland, Frankrike, Italien, Storbritannien och USA bekräftade vi behovet av en inkluderande regering som skyddar alla minoriteter. EU kan gradvis lätta på sanktionerna om det sker påtagliga framsteg", twittrade Kallas.
Armeniens regering vill slå in på väg mot EU
Armeniens regering vill att landet slår in på den formella vägen mot ett medlemskap i EU. Premiärminister Nikol Pasjinjans regering kommer att lägga fram ett lagförslag om detta i parlamentet, skriver TT/DN. Om och när det står klart att Armenien ska försöka inleda processen är det många steg som återstår. Först blir det upp till EU att värdera om landet bör få möjlighet att lämna in en ansökan.
Netanyahu välkomnas till EU-land trots arresteringsorder
Om Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vill besöka minnesceremonin av den 80-åriga årsdagen av när Auschwitz-Birkenau befriades kommer han att få ta sig dit utan att gripas, meddelar den polska regeringen, enligt TT/SvD. Det trots att Internationella brottmålsdomstolen ICC utfärdat en arresteringsorder mot honom.
EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell sade i november förra året att alla medlemsländer var bundna att följa ordern. EU-uttalandet skedde i samband med att Ungern sade sig vilja trotsa domstolsbeslutet.
EU står enat bakom Ukraina – men oron för framtiden växer
EU-ledarna uttryckte starkt stöd för Ukraina under årets sista toppmöte i Bryssel. Samtidigt växer oron för vad som händer med det amerikanska stödet när Donald Trump kan bli ny president. – Ta inte USA:s stöd för givet, varnade Sveriges statsminister Ulf Kristersson.
Västra Balkan och EU närmar sig varandra ytterligare
EU och länderna på västra Balkan tar nya steg mot ett framtida medlemskap. Vid ett toppmöte i Bryssel på onsdagen bekräftade EU-ledarna sitt "fulla och otvetydiga åtagande" för regionens EU-perspektiv.
– Utvidgningen är den bästa geostrategiska investeringen i vår fred, säkerhet och stabilitet som vi kan göra, sade Europeiska rådets ordförande António Costa.
Flera framsteg har gjorts under det senaste året. Montenegro har slutfört ytterligare tre förhandlingskapitel på vägen mot EU-medlemskap och Albanien har öppnat ett nytt förhandlingsområde. Även Serbien går framåt i processen.
– Anslutningsprocessen har fått ny kraft. Tidigare utmaningar som covid-19-pandemin och Rysslands krig mot Ukraina har påskyndat takten, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Som ett led i närmandet presenterade EU en tillväxtplan värd sex miljarder euro för regionen. Planen ska fördubbla tillväxten i länderna på västra Balken under kommande årtionden, förutsatt att länderna genomför nödvändiga reformer.
– Framtiden för västra Balkan är i vår union. Varje land som har anslutit sig till EU har blivit mer välmående tack vare sitt medlemskap, sade Costa. Inför Balkanmötet fick Ungern beröm för att ha drivit på utvidgningsprocessen som ordförandeland i ministerrådet.
EU ger Turkiet nytt miljardstöd för flyktingmottagning
Sedan 2011 har EU bidragit med nästan 10 miljarder euro till Turkiet för att på olika sätt stödja deras flyktingmottagande, inte minst av syriska flyktingar. Nu väntas ytterligare stöd.
– Jag är mycket glad att kunna meddela i dag att ytterligare en miljard euro för 2024 är på väg. Detta kommer att stödja bland annat sjukvård och utbildning av flyktingar i Turkiet. Det kommer att fortsätta att bidra till migration och gränsförvaltning, inklusive frivilligt återvändande av syriska flyktingar, sade Ursula von der Leyen i ett uttalande på tisdagen i samband med ett möte med Turkiets president Erdoğan.