Senast uppdaterad: 7 februari 2023
Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Moldavien vill gå med i EU utan utbrytarrepublik
Moldavien har fått status som kandidatland till EU och i slutet av året ska medlemsländernas högsta politiska ledare avgöra huruvida landet kan inleda formella medlemskapsförhandlingar. 1990 utropade sig Transnistrien, en del av Moldavien, som självständigt med stöd av Ryssland. Moldaviens president Maia Sandu säger dock att landet ska försöka gå med i EU utan utbrytarrepubliken, rapporterar Bloomberg.
EU kräver paus i stridigheterna för att hjälp ska nå Gaza
EU-länder vill se omedelbara pauser i stridigheterna i Gaza och att humanitära korridorer sätts upp för att hjälpa civilbefolkningen. Samtidigt inleds samtal om eventuella EU-sanktioner mot Iran för dess stöd till Hamas.
Ungerns Orbán motsätter sig EU-förhandlingar med Ukraina
EU får inte inleda medlemskapsförhandlingar med Ukraina sade Ungerns premiärminister Viktor Orban till den statliga radion på fredagen, rapporterar Reuters.
– Medlemskapsförhandlingar får inte inledas, detta är den tydliga ungerska ståndpunkten, sade Orbán och tillade att Bryssel "var skyldigt Ungern pengar", en hänvisning till att EU fryst inne stora EU-stöd till Ungern tills dess en rad demokratiska brister åtgärdas.
Ungern har flera gånger tidigare kritiserats för att, med hjälp av sin vetorätt, utöva utpressning mot resten av EU för att få sin vilja igenom.
EU-kommissionen rekommenderade i veckan att låta Ukraina inleda formella förhandlingar om att gå med i unionen. Ett politiskt beslut om detta väntas på EU-toppmötet i december där alla medlemsländers regeringschefer måste ge sitt godkännande.
Ukraina och Moldavien föreslås börja EU-förhandla – "historiskt steg", enligt Zelenskyj
EU-kommissionen rekommenderar EU att inleda medlemskapsförhandlingar med Ukraina och Moldavien. Men det sker med vissa förbehåll.
EU till Ukraina: Målet att förhandla om medlemskap inom räckhåll
Ukraina hoppas få ett positivt besked om att inleda medlemskapsförhandlingar med EU i veckan. – Och ni har gjort stora framsteg, mycket större än vad någon förväntade sig av ett land i krig. Målet är verkligen inom räckhåll, sade Ursula von der Leyen. Samtidigt lanseras det tolfte sanktionspaketet mot Ryssland.
Tyskland upprepar krav på EU-reform
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock upprepade på torsdagen den tidigare tyska linjen om att avskaffa vetorätten i EU:s utrikespolitik och minska antalet kommissionärer i EU-kommissionen, uppger Politico. Inspelet görs i samband med den pågående debatten om att reformera EU inför att ta emot nya medlemsländer som Ukraina och länderna på västra Balkan.
– Ett land som Tyskland […] är redo att klara oss utan vår egen kommissionär under en begränsad tidsperiod, sade Baerbock.
Sverige står bakom idén att skrota vetorätten i utrikespolitiken men har motsatt sig att minska antalet kommissionärer.
Reformmöte i Berlin – “EU måste välja framtidsmodell”
En utvidgad och förändrad union står på agendan när EU:s utrikesministrar och kandidatländer möts på EU:s stora reformkonferens i Berlin.
EU knyter band på västra Balkan med investeringspaket
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besöker i veckan länder på västra Balkan som i vissa fall i årtionden sökt medlemskap i unionen. Med sig har hon ett investeringspaket värt sex miljarder euro i utbyte mot reformer på samma modell som EU:s coronaåterhämtningsfond.
– Planen har potential att fördubbla storleken på [Nordmakedoniens] ekonomi på ett decennium. Det är det som är målet. Och den kommer att spela en viktig roll på er väg mot Europeiska unionen, sade Ursula von der Leyen efter ett besök i Nordmakedonien på måndagen.
Ukraina och Moldavien kan få observatörer i EU-parlamentet
EU-parlamentets talman Roberta Metsola föreslår att Ukraina och Moldavien bör få observatörer i EU-parlamentet i väntan på fullt medlemskap. Observatörerna, som skulle utses av sina länder, skulle inte ha rösträtt eller talerätt i parlamentet däremot rätten att tala i utskotten.
Frågan om att öppna upp regelrätta medlemsförhandlingar med dessa två länder, som blev kandidatländer i fjol, kommer att tas upp på stats- och regeringschefernas toppmöte i december, enligt Politico.
Toppmöte om EU:s utvidgning på västra Balkan
I dag måndag träffar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europeiska rådets ordförande Charles Michel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ledarna för länderna på västra Balkan – Albanien, Bosnien, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien – för ett toppmöte i Albanien om ländernas väg mot EU-medlemskap, rapporterar nyhetsbyrån AP.