Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europarådets parlamentariska församling i Strasbourg håller plenarmöte. Arkivbild.

Enigt utskott i Europarådet: Ryssland är en diktatur

BRYSSEL 2 oktober 2023

Med presidentens oinskränkta makt och bristen på oberoende domstolar, fria medier och ett starkt parlament bör Ryssland numera ses som en diktatur, anser ett utskott i Europarådet.

Utskottet för rättsliga frågor och mänskliga rättigheter vid Europarådets parlamentariska församling godkände i mitten av september med enhällighet ett utkast till resolution som menar att Ryssland bör klassas som en diktatur.

”Presidentens överväldigande makt till följd av den extremt långa mandatperioden i kombination med avsaknaden av kontrollmekanismer såsom ett starkt parlament, ett oberoende rättsväsende, fria medier och ett livligt civilsamhälle har gjort Ryska federationen till en de facto diktatur”, heter det i utkastet.

Församlingen, som består av nationella politiker från de 46 medlemsländerna i Europarådet, noterar att Vladimir Putin varit president eller premiärminister utan uppehåll sedan 2000 och att de förändringar i den ryska författningen som gjordes i juli 2020 gör det möjligt för honom att sitta kvar till 2036.

Utkastet menar vidare att diktaturer utgör ett hot mot internationell fred och säkerhet.

”Diktaturer förstör också de grundläggande rättigheterna och det sociala och ekonomiska välbefinnandet för sin egen befolkning”, heter det.

Ryssland uteslöts efter invasionen av Ukraina ur Europarådet.

Långt ned i demokratirankingen

Ryssland är enligt The Economists senaste demokratiindex efter Belarus det minst demokratiska landet i Europa. Enligt Freedom Houes frihetsindex är Ryssland efter Belarus och Azerbajdzjan det minst fria landet i Europa.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret