Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Byggsektorn beräknas få flest nya jobb i den gröna omställningen när byggnader ska energieffektiviseras och infrastruktur för förnybart komma på plats. Arkivbild.

Prognos: Begränsat antal nya jobb i gröna omställningen

BRYSSEL 9 november 2023

Nya jobb skapas och gamla försvinner när EU ställer om till en klimatneutral ekonomi. Men summan de nya jobben beräknas bli försvinnande liten, enligt en studie från EU-byrån Eurofound. Sydeuropa väntas vinna mest på omställningen medan Polen och Rumänien tappar fler jobb än som skapas.

Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor, Eurofound, har låtit göra beräkningar över hur EU:s mål om att minska klimatutsläppen till 2030 med minst 55 procent påverkar sysselsättningen.

"Sysselsättningseffekterna av de viktigaste åtgärderna i [55-procentsmålet] kommer sannolikt att vara marginellt positiva på aggregerad EU-nivå", heter det i en rapport från Eurofond.

Enligt deras beräkningsmodell kommer nettosysselsättningen – antal skapade jobb minus dem som försvinner – att stiga med 204 000 arbeten tack vare de nya klimatåtgärderna till 2030. Detta ska jämföras med de 6,7 miljoner jobb som beräknas skapas total mellan 2019 och 2030.

De jobb som skapas kommer främst att finnas inom medelinkomstyrken som inte kräver högskole- eller universitetsutbildning, enligt den modell som används i rapporten.

Även den ekonomiska effekten beräknas bli begränsad av den gröna omställningen till 2030 med en ökning på 0,19 procent av BNP till 2030.

Skillnader mellan EU-länderna

Sydeuropeiska länder som Spanien, Italien och Frankrike med hög sol- och vindkraftspotential beräknas dra den största nytta av klimatomställningen när det gäller nya arbetstillfällen. I länder som Polen, Rumänien och Bulgarien med stora gruvindustrier och jordbruk väntas tvärtom jobben som försvinner bli fler än de som skapas. Sverige kommer enligt prognosen få något fler nya jobb än de som försvinner.

Byggsektorn stora vinnaren

Eurofound slår fast att det är byggsektorn som drar det längsta stråt och kommer klart många fler jobb än som försvinner. Sektorn kommer att växa när byggnader ska göras mer energibesparande och nya infrastruktur för förnybar energi ska sättas upp, enligt rapportförfattarna. Jordbruket är en av de sektorer där antalet jobb 2030 kommer bli färre än nu.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret