Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Aleksej Navalnyj var kritiker av den ryske ledaren Vladimir Putin. På bilden i en demonstration 2012 för rättvisa val. Arkivbild.

Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj plötsligt död – "mördad av Kreml"

BRYSSEL 16 februari 2024

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har dött i fängelset under oklara omständigheter. Han är den senaste i raden av kritiker av den ryske ledaren Vladimir Putin  som plötsligt dör. Aleksej Navalnyj blev 47 år.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, 47 år, är död, uppger den ryska kriminalvården.

”Den 16 februari 2024, i kriminalvårdskoloni nr 3, mådde den dömde A.A. Navalnyj illa efter en promenad och förlorade nästan omedelbart medvetandet”, skriver myndigheten, enligt SVT. Navalnyj ska ha dödförklarats på platsen efter flera återupplivningsförsök, enligt kriminalvården.

Edgars Rinkēvičs, Lettlands president, skräder inte orden. Han är en av flera internationella ledare, däribland Natochefen Jens Stoltenberg, som reagerat kraftigt efter beskedet.

”Oavsett dina åsikter om Navanlyj som politiker så mördades han nyss brutalt av Kreml. Det är fakta”, skriver Rinkēvičs på X.

Frankrikes utrikesminister Stéphane Séjourné riktar kritik mot Kreml för Navalnyjs död.

– Aleksej Navalnyj  betalade med sitt liv för sitt motstånd mot ett system av förtryck. Hans död i en straffkoloni påminner oss om verkligheten i Vladimir Putins regim, sade Stéphane Séjourné, enligt Reuters.

Även statsminister Ulf Kristersson håller Putin ansvarig för Navalnyjs död.

”Fruktansvärda nyheter om Aleksej Navalnyj. Mina tankar går till hans familj och vänner. De ryska myndigheterna, och president Putin personligen, är ansvariga för att Alexei Navalnyj inte längre är i livet”, skriver Kristersson på X.

Aleksej Navalnyj förgiftades 2020 med det ryska nervgiftet novitjok och dömdes sedan i flera skenrättegångar till över 30 år i fängelse.

I mars och april håller Ryssland så kallade presidentval. Ingen oppositionspolitiker av betydelse har tillåtits delta.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret