Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sveriges nettoavgift för EU-medlemskapet mindre än en halv procent av BNP

BRYSSEL 9 februari 2024

Den svenska nettoavgiften till EU motsvarar mindre än en halv procent av landets samlade ekonomi. Jämfört med andra EU-länder är Sverige den fjärde största nettobetalaren till EU-budgeten. Det visar Europaportalens stora sammanställning över EU-avgifter och stöd sedan 2000.

För att få perspektiv på vad länderna betalar i EU-avgift och vad de får tillbaka i EU-bidrag kan man jämföra med medlemsländernas  bruttonationalprodukt som visar det totala värdet på de tjänster och varor som produceras i ett land.

Sveriges nettoavgift – alltså skillnaden mellan EU-avgiften och EU-bidragen – till EU låg i genomsnitt på runt 0,4 procent av landets BNP för åren 2000–2022. Nettoavgiften är en del Sveriges offentliga utgifter som i sin tur uppgick till över 47 procent av BNP 2022

Jämfört med andra EU-länder hamnar Sverige på fjärde plats över dem som betalade relativt mest till unionens gemensamma budget. 

 

En viktig förklaring till att svenskarna betalar relativt mer till EU-budgeten är att Sverige är betydligt rikare än många EU-länder och att landet inte få lika mycket tillbaka i EU-stöd som andra, eftersom Sverige inte har så fattiga regioner eller ett relativt stort bidragsberättigat jordbruk som andra EU-länder kan ha.

De länder som bidragit till EU-budgeten mest i förhållande till BNP är Nederländerna, Belgien och Tyskland. De EU-länder som under mätperioden tjänat mest på medlemskapet är Litauen, Lettland och Ungern; alla med över motsvarande 2,5 procent av BNP i snitt.

Förändringar över tid

De flesta EU-länder som var nettobetalare – betalade in mer än man fick tillbaka – i början av mätperioden är det även i slutet. Men vissa länder har gått från att vara nettomottagare till att betala in mer än återflödet av EU-medel. Till dessa hör i synnerhet Irland.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret