Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under en presskonferens med CDU:s ledare Friedrich Merz på måndagen.

von der Leyen söker omval: Viktigast att stärka demokratin i EU

BRYSSEL 19 februari 2024

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill fortsätta sitt uppdrag i fem år till. Hon lovar fokusera på att stärka demokrati, säkerhet och konkurrenskraft i unionen om hon blir vald.

Den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen meddelade på måndagen att hon ställer upp till omval som EU-kommissionens ordförande.

– Jag skulle vilja ansöka om en andra mandatperiod, sade Ursula von der Leyen under en presskonferens med sitt tyska kristdemokratiska moderparti CDU på måndagen.

Hon satte försvar av demokrati och säkerhet som de viktigaste frågorna att ta itu med om hon får uppdraget som sträcker sig till 2029.

– För mig är det viktigaste att stärka demokratin i EU, sade von der Leyen som även tryckte på vikten av att garantera säkerheten och stärka konkurrenskraften.

Ursula von der Leyen, tidigare tysk försvarsminister, blev en något oväntat kandidat till posten som kommissionens ordförande efter förra EU-valet 2019 då hon föreslogs av den franske presidenten Emmanuel Macron.

Både bland EU-parlamentariker och medlemsländer har Ursula von der Leyen över lag goda vitsord.

Toppkandidat

Hon väntas i början av mars bli nominerad till det europeiska konservativ och kristdemokratiska partiet EPP:s toppkandidat inför EU-valet i juni.

Sedan tidigare har Europas socialdemokrater nominerat Luxemburgs nuvarande EU-kommissionär Nicolas Schmit till sin toppkandidat. De gröna har utsett Terry Reintke från Tyskland och Bas Eickhout från Nederländerna till sina toppkandidater

Kommissionens ordförande väljs av en majoritet av ledamöterna i EU-parlamentet på förslag av medlemsländernas högsta politiska ledare i Europeiska rådet. Valet av kommissionsordförande ska enligt fördraget ske "med hänsyn till valen till Europaparlamentet" och sker sannolikt till sommaren.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret