Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Toppkandidater från åtta europeiska partier deltog i måndagens EU-valsdebatt i nederländska Maastricht.

Första stora EU-valsdebatten: Strid om försvar och säkerhet

BRYSSEL 30 april 2024

Toppkandidaterna för de europeiska partigrupperna hade som väntat olika syn på EU:s försvars- och säkerhetspolitik när de möttes under måndagens stora valdebatt i Maastricht. Den ledande kandidaten som nästa EU-kommissionsordförande, var säker på sin sak. 

– Det är nödvändigt att investera i försvarsindustrin eftersom de risker för Europa som vi ser just nu är tydliga och närvarande, sade Ursula von der Leyen.

Företrädare för europeiska partier debatterade i går måndag en rad frågor inför EU-valet i nederländska Maastricht. Försvar och säkerhet var en av dem.

– Jag anser att EU behöver bygga upp en seriös säkerhets- och försvarspolitik, sade Nicolas Schmit, de europeiska socialdemokraternas toppkandidat.

Han vill se en stor försvarsfond och gemensam uppköp av försvarsmaterial bland medlemsländerna. EU-kommissionens nuvarande ordförande Ursula von der Leyen pekade på att försvar i första hand är medlemsländernas ansvar men att försvarsindustrin är en befogenhet för EU.

– Det är nödvändigt att investera i försvarsindustrin eftersom de risker för Europa som vi ser just nu är tydliga och närvarande. Jag vill ha bra jobb från investeringar här i Europa och jag vill ha militära förmågor som tillverkas i Europa så att vi har interoperabilitet mellan våra trupper, sade Ursula von der Leyen.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, en tysk liberal kandidat, vill gå ett steg längre och skapa ett gemensamt försvar i EU.

– Vi är en stark kontinent med 450 miljoner människor och vi måste göra mer och vi måste börja nu med detsamma, sade Strack-Zimmermann.

Anders Vistisen, en dansk EU-parlamentariker för högernationalistiska ID, menade att försvar är en nationell och en Nato-fråga.

– Vi har inte kärnvapenkapacitet i EU och det borde vi inte heller ha. Så vi kan aldrig vara en avskräckande faktor, sade Vistisen.

Han menade att Rysslands krig i Ukraina används som ett kamouflage för att driva igenom större europeisk integration med slopandet av medlemsländernas veton inom utrikes- och skattepolitik.

Den miljöpartistiske nederländske EU-parlamentarikern Bas Eickhout pekade på att avslöjanden om att både Ryssland och Kina köpt inflytande bland politiker i högerextrema ID.

Walter Baier, en österrikisk vänsterpartist, efterfrågade fredsförhandlingar mellan Ukraina och Ryssland.

– I ett läge där det verkar som om det inte finns någon lösning på slagfältet är det dags att nå till en politisk lösning, sade Baier.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret