Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Emmanuel Macron höll sitt drygt 100 minuter långa tal i det prestigefyllda Sorbonneuniversitetet i Paris.

Macron i linjetal: EU riskerar dö

BRYSSEL 25 april 2024

Trots att EU i dag är mer enat och självständigt riskerar unionen att dö om det inte sker ett paradigmskifte med massiva investeringar i försvar, klimatomställning och teknologi. Det slog den franske presidenten Emmanuel Macron fast i ett linjetal om EU på torsdagen. Han vill även se en fördubbling av unionens finansiella muskler.

För sju år sedan höll den franske liberale presidenten Emmanuel Macron ett linjetal vid Sorbonneuniversitetet i Paris om EU:s framtid. I dag tisdag var han på samma plats för att ge ett nytt tal om sin syn på utvecklingen sedan dess och det framtida EU-samarbetet.

– Vi har inte lyckats med allt, sade Macron och pekade i synnerhet på brister i göra EU mer demokratiskt.

Han ansåg dock att EU blivit mer suveränt och skapat större enighet bland medlemsländerna. Han lyfte fram att inget land längre diskuterar att lämna EU eller euron liksom Storbritannien gjort.

Enligt Macron har EU aldrig tidigare "avancerat" så mycket som under den senaste sjuårsperioden och tagit "historiska kliv". Han pekade på de gemensamma uppköpen av coronavaccin, upplåningen bland medlemsländerna till den stora återhämtningsfonden. Presidenten menade att grunden för en mer självständig industri och teknologi lagts och förutsättningarna för den gröna och digitala omställningen kommit på plats. Migrationspakten och beslutet om att ta in nya medlemsländer är också viktiga steg framåt för EU.

Emmanuel Macron menade att EU-länderna tagit sig an utmaningarna mycket mer enat än man gjorde under finans- och eurokrisen.

– Vi har reagerat snabbt och enat på de kriser vi har ställts inför vilket innebär att vi kan stå enade i dag, sade Macron EU som menade att EU trots framstegen inte kan sitta stilla och tuffa på som tidigare.

– Det finns en enorm risk att vi blir försvagade eller till och med förvisade, eftersom vi befinner oss i ett aldrig tidigare skådat skede av omvälvningar i världen, av acceleration och stora förändringar. Vi måste vara klarsynta i det faktum att vårt Europa i dag kan dö, sade den franske presidenten.

Stärkt europeiskt försvar och diplomati

Han sade att spelreglerna i världen ändrats de senaste åren med ökad militarisering, konflikter, försämrade ekonomiska förutsättningar och hot mot den liberala demokratin.

– Vi [i EU] är i dag fortfarande för långsamma, inte tillräckligt ambitiösa, sade Macron med syfte på att bygga upp försvar och säkerhet.

Macron vill se en gemensam europeisk förmåga för att hantera hybridattacker mot infrastruktur, sjukhus, elnät och telekomnät.

– Detta en aldrig tidigare skådad möjlighet att omedelbart bygga upp ett europeiskt samarbete och agera som européer inför dessa risker.

Han upprepade tidigare krav på att EU-länderna måste investera mera i vapenproduktion och då främst i vapen tillverkade i medlemsländerna.

Den franske presidenten vill bygga ett EU som kan visa att det aldrig är "USA:s vasall" och som pratar med hela världen och då inte bara med frihandelsavtal utan även med ömsesidigt fördelaktiga partnerskap med länder i alla regioner i världen.

– Vi vill visa att vi är en balanserad makt som talar med resten av världen. Det är helt nödvändigt och [vi måste inta] en unik hållning i fråga om utbildning, hälsa, klimat och fattigdomsbekämpning, sade Emmanuel Macron.

Världsledande och nya investeringar till omställning

Enligt Macron måste en ny tillväxt- och produktionsmodell utformas i samband med den gröna och digitala omställningen.

– Våra mål är tydliga men vi är inte där och vi kan inte nå dem med dagens regler, sade Macron som menade att det finns för mycket byråkrati, för lite investeringar, för mycket öppenhet och för lite försvar av europeiska intressen globalt.

Han föreslår att EU ska bli världsledande till 2030 på fem områden: AI, datorkapacitet, kvantberäkningar, rymd och bioteknik. EU måste även bli bättre på att omvandla forskning och innovation till framgångsrika företag.

De investeringar som krävs för detta – stärkt försvar, klimatomställningen och digitaliseringen – kostar enligt beräkningar Macron citerar, mellan 650 och 1000 miljarder euro per år.

– Man kan inte skjuta upp denna investering så det är nu, under detta årtionde, som vi måste göra denna massiva investering, sade presidenten som vill att se gemensamma åtaganden på EU-nivå för att kunna göra sådana satsningar.

– Vi behöver gemensam kapacitet. Än en gång behöver vi en gemensam investeringschock, en stor investeringsplan med kollektiv budget. Vi behöver subventioner, sade Macron som tillade att EU:s finansiella kapacitet åtminstone bör fördubblas jämfört med i dag.

Han lanserade dock inget konkret förslag på hur det ska gå till utan vill diskuterade med övriga medlemsländer först. Macron förespråkade dock att man använder intäkter från bland annat EU:s klimattullar, handel med utsläppsrätter, en skatt på finansiella transaktioner och skatter på multinationella företag.

Emmanuel Macron avslutade sitt tal med att EU-ländernas invånare väljer sin framtid vid EU-valet i juni.

– Men valet är inte att göra som man alltid gjort, det är inte att anpassa sig. Det är att ta sig an nya paradigm, sade den franske presidenten.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret