Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
14 av 21 svenska Europaparlamentariker döljer vad de gjort med sina EU-bidrag på upp till 3,5 miljon kronor, de så kallade kontorspengarna.

Viktigast i veckan: Flera politiker mörkar EU-bidrag – ny vår för inre marknaden

STOCKHOLM 20 april 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Svenska Europaparlamentariker har dubbelt så mycket i ersättning för sitt uppdrag jämfört med en riksdagsledamot. Till det kommer de så kallade kontorspengarna ett skattefritt bidrag på 3,5 miljoner kronor för mandatperioden som Europaparlamentarikerna inte behöver redovisa. Fyra av åtta svenska partier utnyttjar parlamentets svaga redovisningsregler, för att dölja vad de verkligen gjort med pengarna. I andra sammanhang kan svenska politiker vara kritiska till hur EU-bidrag  används.

I veckan fick EU:s stats- och regeringschefer en efterfrågad rapport om hur EU bör förbättra den inre marknaden och öka tillväxten. Här föreslås bland annat en breddning av marknaden till nya områden som finans, telekom och energi samt nya möjligheter till företagslån.

Se Europaportalens EU-valsida: fakta, intervjuer och opinionsundersökningar

Det kan också noteras:

… att Europaparlamentet i praktiken avslutar sitt arbete inför EU-valet när de nästa vecka slutligen väntas anta 89 ny lagar  

… att Viktor Orban har aktiverat sin nya “suveränitetskyddsmyndighet” för att trycka tillbaka en ny politisk motståndare, sin tidigare allierade, advokaten Péter Magyar

…att en grupp västländer med Lettland i spetsen har lovat att på tio månader ge Ukraina en miljon ny drönare  

Administratör Europaportalen
Master
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret