Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Gästkrönikören Göran Arrius, ordförande Saco, skriver att människor behöver en seriös debatt om sakfrågor inte spektakulära utspel och högtflygande löften utan substans.

Gästkrönika: Politiker måste ta EU på större allvar

31 maj 2024 | Göran Arrius

Vi lever i en tid där Europas demokrati, fred och säkerhet hotas. Detta kräver seriösa politiska svar utan spektakulära valutspel. Komplexa frågor måste få vara just komplexa. Att snuttifiera och förenkla är inte att visa väljarna respekt. Det skriver gästkrönikör Göran Arrius, ordförande Saco.

Nu är det inte mer än tio dagar kvar tills Europa går till val. Trots att avgörande frågor står på spel handlar debatten på hemmaplan ofta om frågor som inte har ett skvatt med Europaparlamentet att göra. Det är ett misslyckande när så viktiga gemensamma frågor står på spel.

Vi lever i en tid där Europas demokrati, fred och säkerhet hotas. Det mest självklara är Rysslands pågående anfallskrig mot Ukraina som också är ett hot mot oss alla. Men det finns också andra avgörande utmaningar.

  •   Klimatkrisen som kräver nationsöverskridande lösningar.

  • Ett oroande världsläge i stort, där ett Europa med demokratiska värderingar verkligen behövs

  • Populism och extremism på frammarsch även inom Europa

Därför behöver vi partier som pratar allvar med väljarna. Politiker behöver svara på de allra viktigaste frågorna: Hur ser de på behovet av en utvidgad EU-budget för att klara stödet till Ukraina? Och för att ekonomiskt klara klimatomställningen? Hur ska vi gemensamt tackla kompetensförsörjningen inom välfärden? Vilka länder ska vi släppa in i EU och vad ska vi kräva av dem?

En omogen svensk EU-debatt möjliggör också för populister som påstår sig kunna ”omförhandla” EU, utan att ge någon tydlig bild av hur det ska gå till. Det är en farlig och destruktiv populism. Lika dumt är det att tro att man enkelt kan se vad Sverige ”förlorar” som EU-medlem utan att ta hänsyn till vilken ekonomisk kraft det ligger i Europas fria handel och den fria arbetsmarknaden. En aning om vad som händer om man tror att länder i dagens värld enkelt klarar sig själ kan vi se i Storbritannien i svallvågorna efter Brexit.

Genom kampanjen Slow Politics har Saco under EU-valrörelsen lyft att komplexa frågor måste få vara just komplexa. Att snuttifiera och förenkla är inte att visa väljarna respekt. Vi har också arrangerat en valdebatt i denna anda med det tydliga syftet att låta alla politiker i panelen få prata till punkt.

Vi ser ett stort behov av detta hos väljarna. En undersökning som Saco genomfört tillsammans med Novus Opinon visar att 85 procent tycker att den politiska debatten i högre grad än i dag ska baseras på fakta och kunskap. Den visar också att 68 procent är oroliga för den demokratiska utvecklingen i Europa och att 44 procent tycker att svenska politiker borde prata mer om EU.

Människor behöver debatt om sakfrågor i stället för spektakulära utspel och högtflygande löften utan substans. Detta har Saco lyft under hela våren. Nu är det kort tid kvar att påverka väljare. Det går redan att förtidsrösta och snart är det dags att ta sig till vallokalerna. Men vi vill ändå passa på att säga det igen:

Politiker: Berätta för väljarna hur ni vill lösa de viktiga frågorna. Ta EU på allvar, för det är allvar.

Vi har ett gemensamt ansvar för det EU vi vill ha efter den 9 juni.

Göran Arrius
Gästkrönikör
Ordförande Saco

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret