Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionären Paolo Gentiloni om de ekonomiska utsikterna för 2024 och 2025: “Vi har lämnat det värsta bakom oss“.

Viktigast i veckan: Ekonomin på väg upp – Sverige toppar en hbtqi-mätning faller i en annan

STOCKHOLM 18 maj 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Det ekonomiska läget i EU antas bli allt bättre med stigande tillväxt och sjunkande inflation. Ansvarig ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sade i veckan att “Vi har lämnat det värsta bakom oss“.

Andelen svenska hbtqi-personer som upplever diskriminering och våld har minskat betydligt sedan 2019. Enligt en undersökning från EU-byrån för grundläggande rättigheter ligger Sverige i topp bland EU-länderna med minst andel upplevd diskriminering och våld. Samtidigt visar en bredare undersökning från hbtqiorganisationen ILGA-Europe att Sverige, av vissa skäl, faller i rankingen till plats 12 som det mest hbtqi-vänliga landet i Europa.

Ytterligare politisk polarisering väntas i Slovakien efter att landets premiärminister vänsterpopulisten Robert Fico på onsdagen skjutits ner på öppen gata av vad som verkar vara en ensamagerande gärningsman

Se Europaportalens EU-valsida: fakta, intervjuer och opinionsundersökningar.

Det kan också noteras:

… att tusentals civila blivit evakuerade från sina hem gränsområdena i östra Ukraina undan ryska attacker och läget vid fronten bedöms av Ukraina som fortsatt svår

… att franska BNP Paribas, EU:s största bank, på relativt kort tid flyttat sina investeringar från fossilbranschen till gröna finansieringsprojekt, och är nu den största garantigivaren för gröna obligationer globalt.

… att oppositionen i EU-kandidatlandet Georgien och landets president, efter att parlamentet antagit en så kallad “agentlag” i rysk stil, hoppas på ett maktskifte efter höstens parlamentsval.

Administratör Europaportalen
Master
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret