Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
577 ledamöter sitter i den franska nationalförsamlingen som är den mäktigaste av de två kamrarna i landets parlament. Arkivbild.

Opinion: Nationell samling kan bli största parti i Frankrike – mellan 40 och 46 procent

BRYSSEL 11 juni 2024

Högerextrema Nationell samling väntas bli det klart största partiet i det franska kommande nyvalet.  Enligt den första opinionsundersökningen kan de få mellan 40 till 46 procent av platserna i nationalförsamlingen.

Den franske presidenten Emmanuel Macron kallade på söndagen till nyval efter den stora tillbakagången för hans parti i EU-valet. Sedan dess har en opinionsundersökning offentliggjorts där fransmän tillfrågats i en nätundersökning om hur de tänker rösta.

Den pekar mot att högerextrema Nationell samling blir störst och får mellan 235 till 265 platser i nationalförsamlingen, den andra kammaren i det franska parlamentet, som består av 577 ledamöter. För att få egen majoritet krävs 289 mandat. I dag har partiet 88 ledamöter.

President Macrons mittenallians väntas halveras från dagens 249 mandat till 125–155.

En allians av vänsterpartier väntas få mellan 115 och 145 mandat och den traditionella högern mellan 40 och 55 mandat. 

Ledaren för det konservativa partiet Republikanerna, Éric Ciotti, sade på tisdagen att han är redo att samarbeta med Nationell samling, ett uttalande som dock fått skarp kritik i de egna leden med krav på hans avgång, skriver Le Parisien

President Emmanuel Macrons mandatperiod löper till våren 2027. Presidenten ansvar för bland annat försvars- och utrikespolitik och utser premiärminister. Men parlamentet har kontroll över inrikesfrågor såsom ekonomi, finans, budget och migration.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret