Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Utan den fria rörligheten saknar EU helt och hållet spets, skriver Carl Sträng, Luf, och kräver att EU-minister Jessica Rosencrantz agerar för att värna den fria rörligheten.

Debatt: Stäm tyska staten, Rosencrantz!

Carl Sträng 13 september 2024

Sverige och EU-minister Rosencrantz måste agera mot Tysklands nya gränskontroller för att värna EU:s absoluta kärna; den fria rörligheten. Här finns en betydande risk för en dominoeffekt där även övriga stater börjar införa gränskontroller. Även Sverige måste göra sin hemläxa. Det skriver Carl Sträng, Liberala Ungdomsförbundet. 

Våren 2024 var en bra vår för Europavänner. En av Europas mest auktoritära regeringar hade nyligen i Polen bytts ut mot en ny liberal regering, valkampanjen hade en mer EU-vänlig ton än vad som befarades och den europavänliga mitten lyckades behålla sin majoritet i Europaparlamentsvalet. Nu, bara några månader senare, riskerar allt vi har byggt upp att falla ihop. Jessica Rosencrantz har redan nu enorma utmaningar att ta itu med som nytillträdd EU-minister.

I dagarna meddelade den tyska regeringen att den på grund av plötsligt uppkomna terrorhot planerar att på juridiskt tveksamma grunder införa gränskontroller mot alla sina grannstater. Att dessa hot råkade upptäckas veckan efter det högerextrema Alternativ för Tysklands framgångar i delstatsval är såklart inte en slump. Denna cyniska partipolitiska strategi är en direkt attack mot det europeiska projektets fundament: den fria rörligheten. Att det ska vara lika självklart att röra sig mellan Tyskland och Frankrike som mellan vilka två grannbyar som helst.

Om Tyskland som både är den mest befolkade och den kanske mest geografiskt centrala medlemsstaten inför gränskontroller finns en betydande risk för en dominoeffekt där även övriga stater börjar införa gränskontroller på obestämd tid och med juridiskt tveksamma skäl. Företrädare för Nederländernas regering har redan börjat tala om att även de vill göra något liknande. Samtidigt ska vi minnas att även Sveriges regering har behållit sina temporära gränskontroller mot Danmark i snart tio år genom att en gång i halvåret justera skälen till dessa så att de inte tydligt går emot EU-rätten.

Visst finns det de väljare och politiker som är fanatiskt emot invandring. Men då får de driva politik om EU:s yttre gränser – eller vara öppna med att de är helt och hållet emot det europeiska samarbetet, för man kan inte vara med i EU och strunta i fördragen. En del säger sig ofta vilja ha ett smalt men spetsigt EU. Men utan den fria rörligheten saknar EU helt och hållet spets. Då finns det knappt något EU kvar.

Trots att gränskontrollerna med största sannolikhet är, eller åtminstone kommer bli olagliga, kan inte vanliga medborgare överklaga dem hur som helst. En medlemsstats regering kan dock i EU-domstolen stämma en annan medlemsstats regering för fördragsbrott.
Om Jessica Rosencrantz vill ha kvar den union hon arbetar med som minister måste hon värna dess absoluta kärna. Sveriges regering borde därför genast avskaffa sina gränskontroller mot Danmark och hota att i EU-domstolen stämma alla de regeringar som inför och evigt förlänger gränskontroller.

Carl Sträng
Rätts- och EU-politisk talesperson, Liberala Ungdomsförbundet 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret