Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Socialdemokraten Enrico Letta, tidigare italiensk premiärminister, presenterade sin rapport om inre marknaden i EU-parlamentet.

Letta: EU riskerar bli en koloni till USA eller Kina

BRYSSEL 22 oktober 2024

Den tidigare italienske premiärministern Enrico Lettas omfattande rapport om att stärka EU:s inre marknad väckte debatt i Europaparlamentet på måndagen. Medan de flesta var överens om behovet av fördjupning av den inre marknaden, rådde oenighet om vägen dit.

Tidigare i år släppte den socialdemokratiske italienske tidigare premiärminister Enrico Letta en omfattande rapport om hur EU:s inre marknad ska stärkas och utvidgas. I går måndag debatterades rapportens innehåll av Letta och EU-parlamentariker i Strasbourg.

– Vi måste agera nu. Tröghet eller passivitet på dessa fronter riskerar att reducera våra val till en enda fråga: huruvida vi vill bli en koloni till USA eller Kina om tio år, varnade Letta.

Enrico Letta förespråkar bland annat att en femte frihet – för forskning, kunskap, innovation och utbildning – läggs till de nuvarande fyra friheterna på den inre marknaden: fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital. Han vill dessutom att fler områden bör ingå på den gemensamma EU-marknaden såsom energi, telekommunikation, sammankoppling och finans.

Bland EU-parlamentarikerna fanns ett brett stöd för tanken att den inre marknaden är av stor vikt för europeiskt välstånd och konkurrenskraft och att den behöver fördjupas och stärkas. Flera ledamöter pekade på behovet av att minska antalet regler för företag som verkar på den gemensamma marknaden.

– Avbyråkratisering […] är säkerligen ett kärnkrav i rapporten och något vi alla stöder. Det gläder mig att Enrico Letta går i samma riktning som Mario Draghi, sade den tyske kristdemokratiske EU-parlamentarikern Andreas Schwab som syftade på årets andra tunga EU-rapport om hur ekonomin ska stärkas, den så kallade Draghi-rapporten.

Han fick medhåll från flera borgerliga EU-parlamentariker.

Flera ledamöter på vänsterkanten slog vakt om social rättvisa och välfärd och att dessa inte får undergrävas.

– [Vi måste] alltid ha i åtanke att den [inre marknaden] alltid behöver en stark social dimension om man vill övertyga invånarna [om att den måste stärkas], sade Gabriele Bischoff, en tysk socialdemokrat.

Flera stödde även förslaget om att öka möjligheterna för forskning och innovation att verka gränsöverskridande på den inre marknaden.

– Den inre marknaden bör inte vara en privat trädgård för stora företag, utan ett paradis för hållbara innovatörer. Låt oss verkligen skapa denna femte frihet för kunskap, forskning och innovation som föreslås i rapporten, sade den nederländske federalisten Reinier van Lanschot.

Enligt rapporten finns i EU-länderna 33 biljoner euro i olika typer av sparmedel. Runt 300 miljarder euro av europeiska hushålls besparingar investeras årligen i den amerikanska ekonomin. Många parlamentariker lyfte fram att kapitalmarknaden i EU fungerar sämre än den i USA där företag i många fall har lättare att hitta finansiering.

– 300 miljarder euro flödar varje år till USA. Det är nästan dubbelt så mycket som EU-budgeten. Det är kapital som vi måste investera och därför är kapitalmarknadsunionen av avgörande vikt, sade den belgiske kristdemokraten Wouter Beke.

Letta har föreslagit att dessa 300 miljarder styrs om för att användas i EU genom en ny "besparings- och investeringsunion". Detta har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tagit fasta på och lovat att lägga fram ett förslag på under kommande mandatperiod.

Johan Van Overtveldt, en belgisk nationalkonservativ EU-parlamentariker, pekade på de problem som uppstår när EU-länder som Sverige och Tyskland inför kontroller vid sina gränser mot andra medlemsländer.

– [Detta] riskerar oundvikligen den fria rörligheten för varor och tjänster.För att undvika att hamna på ett sluttande plan i frågor som är så viktiga som den inre marknaden måste vi därför också arbeta för en effektiv asyl- och migrationspolitik, sade Van Overtveldt.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Fackliga Brysselkontoret