Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till Artiklar i ämnet
Fördjupning:

Centerpartiet

Senast uppdaterad: 30 november 2022

Centerpartiet gjorde 2019 sitt bästa EU-val och fick 10,8 procent av rösterna vilket gav partiet två ledamöter i EU-parlamentet.

Partiet lyfte i EU-valet fram fyra frågor:

  • Centerpartiet tar miljöansvar, för minskat plastberoende och renare hav.
  • Vår klimatpolitik innebär förnybar energi, grönare transporter och lägre utsläpp.
  • Vi står för sund och säker mat tillsammans med starkare djurskydd.
  • Och vi är en tydlig motkraft till den växande högerpopulismen.

 

Centerpartiet i EU-valet 2014

EU-valet 2014 gav Centerpartiet ett ökat väljarstöd från tidigare 5,5 procent till 6,5 procent. Centerpartiets EU-parlamentariker heter Fredrick Federley som är medlem i parlamentets fjärde största partigrupp, liberala Alde.

Centerpartiet anser att det behövs ett smalare men vassare och grönare EU. Det innebär att de vill att unionen ska prioritera de gränsöverskridande frågorna som miljö, klimat, utrikespolitik, fri rörlighet, handel och brottsbekämpning.

Partiet vill att EU-länderna själva ska styra över skatter, utbildning, välfärd, socialatrygghetssystem, kultur, rovdjurspolitik och naturresurser. De emotsätter sig också en svensk anslutning till euron och en återgång till att varje land själva subventionerar sitt jordbruk.

De vill bland annat stärka djurskyddet, införa en motsvarighet till den svenska offentlighetsprincipen i EU och minska regelkrånglet inom EU och se till att all EU-lagstiftning granskas utifrån ett småföretagsperspektiv.

För att stärka EU:s globala roll vill Centerpartiet avskaffa medlemsländernas vetorätt i frågor som rör EU:s utrikespolitik.

Medlemsländer som inte repsekterar grundläggande mänskliga och demokratiska rättigheter ska kunna bötfällas eller få sina EU-bidrag indragna. Exempelvis bör barnaga vara förbjudet i alla länder.

Centerpartiet vill se legala vägar in i EU för att personer ska kunna söka asyl.

Mer fakta

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Mer fakta

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret