Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till Artiklar i ämnet
Fördjupning:

Liberalerna

Senast uppdaterad: 30 november 2022

Liberalerna gjorde sitt sämsta EU-val någonsin 2019 och klarade precis fyraprocentspärren och fick en ledamot i EU-parlamentet.

I sitt EU-valmanifest listar partiet 158 frågor inom sju prioriterade områden:

• Ett grönt och klimatsmart Europa: 33 förslag  
• Ett Europa för jobb och tillväxt: 42 förslag 
• Ett Europa för medborgarna: 15 förslag  
• Ett Europa öppet mot omvärlden: 21 förslag
• Värderingarnas Europa: 15 förslag?
• Ett tryggt och säkert Europa: 19 förslag 
• Ett effektivt och demokratiskt Europa: 13 förslag

Liberalerna i EU-valet 2014

EU-valet 2014 innebar en tillbakagång för Liberalerna (tidigare Folkpartiet) från tidigare 13,6 procent till 9,9 procent av väljarstödet. Liberalerna har två mandat i Europaparlamentet och är medlemmar i den liberala partigruppen Alde.

Liberalerna marknadsförs sig som Sveriges mest Europavänliga parti.

Demokrati och mänskliga rättigheter, ekonomi, handel, migration, brottsbekämpning och hållbar utveckling är några av de frågor som Europa behöver hantera gemensamt menar partiet. EU:s kultur-, turism- och mediepolitik ska till största delen återföras till nationell nivå. De vill öka arbetskraftsinvandringen till EU, ha ett frihandelsavtal mellan EU och USA, att EU och medlemsländerna satsar mer på forskning och att det blir lättare att studera i andra EU-länder.

Liberalerna är för ett svensk medlemskap i EU:s bankunion, att direktstödet till jordbruket avskaffas och att regionalstöden inriktas på EU:s fattigaste länder. Partiet vill också att EU:s offentlighetsprincip stärks, att Europaparlamentet bara sammanträder i Bryssel och att de nationella parlamentets roll i EU-samarbetet stärks.

De vill se två slags europeiska FBI, ett för livsmedelsäkerhet och ett för bekämpning av gränsöverskridande brottslighet där en europeisk polisstyrka med operativa befogenheter ska bildas. Liberalerna vill minska utsläppen av växthusgaser till 80 procent 2050 jämfört med nivåerna 1990.

Partiet vill att det skapas lagliga och säkra vägar in i EU för personer som är i behov av skydd. Asylvisum ska kunna sökas på samtliga EU-ambassader.

Till skillnad från sina politiska samarbetspartners i de tre allianspartierna har Liberalerna tagit ställning för ett socialare Europa genom att stödja den så kallade sociala pelaren.

 

Mer fakta

Debatt i andra medier

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Mer fakta

Debatt i andra medier

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret