Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen anser att medlemsländerna är allt för optimistiska.

EU-länder kritiseras för budgetunderskott

18 mars 2010 | Sverige varnas för hög långtidsarbetslöshet

Fortsatt allt för stora budgetunderskott bland EU-länder är EU-kommissionens bedömning efter att ha granskat 14 länders stabilitetsplaner. Länderna varnas för att ha gjort för optimistiska bedömningar av framtiden.

EU-länderna är för optimistiska i sina ekonomiska framtidsprognoser enligt EU-kommissionen som granskat 14 EU-länders stabilitetsprogram. En sämre ekonomisk utveckling än vad länderna själva pekar ut kan alltså vara att vänta.

Alla granskade länder utom Bulgarien och Estland beräknar att de kommer att överskrida den uppsatta treprocentsgränsen för hur högt budgetunderskottet får vara. Men trots att länderna inte räknar med att kunna begränsa sitt budgetunderskott menar EU-kommissionen att länderna ändå är för optimistiska och att åtgärderna de vidtagit är otillräckliga.

Sverige, som är ett av de granskade länderna, får sin beskärda del av kritiken. Kommissionen varnar för att få nya arbeten kan leda till en hög långtidsarbetslöshet. De svenska politikerna manas även till en noggrann övervägning när stimulansåtgärder ska dras tillbaka för att inte lägga allt för stor press på boendesektorn.

Situationen i Sverige ser dock ljusare ut än den för många andra EU-länder, budgetunderskottet under året beräknas öka till 3,4 procent. Värre är då läget i Spanien som förra året nådde ett underskott på 11,7 procent tyder det mesta på att underskottet kommer att fortsätta stiga i snabb takt. Landet manas nu till omfattande reformer för att få ordning på ekonomin: på listan står bland annat en reform av pensions- och skattesystemet.

Yonna Waltersson
Reporter
Skicka epost
YonnaWaltersson
Yonna Waltersson
Reporter
Skicka epost
YonnaWaltersson
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret