EU-domstolen: Tillåtet att begränsa antalet utländska studenter
14 april 2010 | Ja till kvoteringDet kan vara lagligt att sätta ett tak på antalet utländska studenter vid läkarutbildningar i Europa om det skyddar folkhälsan i ett land. Det slog EU-domstolen fast på tisdagen.
EU-domstolen beslutade på tisdagen att begränsningen av utländska studenter vid medicinska utbildningar i Belgien kan vara laglig. Det aktuella fallet rör sju utbildningar till bland annat barnmorska och sjukgymnast, men domen berör alla utbildningar inom hälsoområdet.
Om antalet utländska studenter blir för högt kan det på sikt finnas för lite sjukvårdspersonal i Belgien och därmed ett hot mot folkhälsan. Detta eftersom många väljer att åka tillbask till hemlandet efter utbildningen, Domstolen betonar dock att en begränsning av utländska studenter måste grunda sig på seriöst framtagen analys som visar att det finns ”en verklig risk för folkhälsan”.
Något problem med för många utländska studenter vid svenska medicinska utbildningar finns inte, säger Barbro Enriksdotter, utredare på arbetsgivareorganisationen Sveriges kommuner och landsting.
– Vi har det omvända förhållandet att många svenskar studerar utomlands. 2500 svenskar studerar nu till läkare vid olika utländska utbildningar. Utbildningarna där är ofta på engelska mot höga terminsavgifter och gjorda för att locka utländska studenter.
Barbro Enriksdotter tror att Sveriges utökning av antalet platser vid läkareutbildningarna från nästa år väl ska täcka det behov som finns.
– Eftersom utbildningen bedrivs på svenska är problemet med utländska studenter inte så stort.
I den franskspråkiga delen av Belgien infördes en kvotering 2006 för att begränsa antalet franska studenter som i stort antal sökte sig till Belgien efter att Frankrike dragit ner på sina utbildningsplatser. Beslutet ett införa ett kvoteringssystem som tillåter högst 30 procent utländska studenter överklagades och fallet hamnade slutligen i EU-domstolen som nu ger Belgien rätt.
En liknande problematik uppstod i Danmark då ett stort antal svenska studenter sökte sig till läkareutbildningen. Det löstes genom ett avtal där Sverige lämnar ett ekonomiskt bidrag till Danmark. För några år sedan förbjöd en EU-dom Österrike att kvotera utländska studenter (tyskar) vid landets högre utbildningar. I den efterföljande diskussionen framfördes då krav på att Österrike skulle begära ett undantag i de pågående förhandlingarna om Lissabonfördraget. Men något formellt krav kom aldrig från den österrikiska regeringen.