Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Arkivbild. – Vårt mål är en ännu starkare inre marknad år 2012, säger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

EU-kommissionen: Nu ska den inre marknaden bli bättre

13 april 2011 | Lavaldomen spökar

Den inre marknaden ska bli mycket bättre, både ekonomiskt och socialt, lovar EU-kommissionen i dag men flera av de konkreta förslagen dröjer. En ny strid om arbetsrätten är att vänta.

Med tolv så kallade hävstänger för ”tillväxt, konkurrenskraft och sociala framsteg” lade EU-kommissionen på onsdagen fram en tidtabell för nya skarpa förslag för att förbättra den inre marknaden. De handlar bland annat om hur den offentliga upphandlingen inom EU ska förenklas, både för beställare och företag, nya regler för riskkapitalfonder för små och medelstora företag, ett ramverk för investeringsfonder för ett så kallat socialt entreprenörskap och ett europeiskt yrkesregister som ska underlätta rörligheten för kvalificerad arbetskraft.

Men det som sannolikt kommer att dra till sig det största politiska intresset är hur det omdiskuterade utstationeringsdirektivet ska förändras.

I dagens meddelande heter det att de grundläggande sociala rättigheterna på den inre marknaden ska klargöras. Sedan EU-domstolen i flera domar, där det mest kända fallet är den svensk-lettiska Lavaldomen, enligt fackförbunden gått emot vad tidigare ansetts vara ostridiga fackliga rättigheter, har frågan om ett mer socialt Europa legat som ett öppet sår i debatten. Inte minst finns det starka krafter över blockgränserna i Europaparlamentet som vill se en bättre balans mellan löntagarnas rättigheter och företagens fria rörlighet. 

Dagens besked välkomnas av Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– Det är glädjande att kommissionen går Europafacket tillmötes och lovar att presentera en förordning som syftar till att förbättra balansen mellan EU:s ekonomiska friheter och grundläggande fackliga rättigheter, säger Wanja Lundby-Wedin i ett uttalande.

Enligt uppgifter till Europaportalen ska det dock finnas ett motstånd från sex kommissionärer, bland andra Cecilia Malmström, mot att gå för långt för att tillfredsställa de fackliga kraven. Att kommissionen väljer att lägga förslaget sist i tidtabellen tyder på det ännu återstår viktiga beslut innan kommissionen kan enas i frågan.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret