Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Fransk kulturminister sågar piratjakten

STOCKHOLM 3 augusti 2012 | Skär i antipiratmyndighetens budget

Frankrikes nya kulturminister tycker inte att strategin där användare stängs av från internet efter tre varningar är rimlig och planerar att skära ordentligt i budgeten för antipiratmyndigheten.

Frankrike har en av Europas hårdaste lagstiftningar för att komma åt illegal nedladdning och piratkopiering på nätet. För två år sedan skapade man en ny myndighet, Hadopi, som bland annat fick i uppdrag att hitta och utreda brott där någon laddat ner och spridit upphovsrättsskyddat material.

Efter tre varningar kan franska användare få sitt abonnemang avstängt – en strategi som Frankrike också ville driva igenom på EU-nivå i samband med att det så kallade telekompaketetet skulle antas 2009. Det misslyckades dock efter hårt motstånd från bland annat flera svenska EU-parlamentariker och internetaktivister.

Nu har Frankrikes nya kulturminister, socialisten Aurélie Filippetti, dragit slutsatsen att Hadopi inte har varit en framgångsrik satsning och kommer att minska anslagen till myndigheten rejält.

– Ur en ekonomisk synvinkel är 12 miljoner euro per år[100 miljoner kronor, reds anm] och 60 anställda ett mycket högt pris för att skicka en miljon mejl, säger Filippetti i en intervju med den franska tidningen Le Nouvel Observateur.

Sedan Hadopi drog igång sin verksamhet 2010 har 1 090 000 mejl skickats ut, vilket motsvarar cirka fem procent av alla franska internetanvändare. Ett mejl sänds till en användare som misstänks ha laddat ner eller spridit upphovsrättsskyddat material. Upprepas det skickar myndigheten ut ett rekommenderat brev och till sist överlämnas ärendet till en åklagare och användaren kan stängas av. Hittills har endast 314 fall gått till den tredje fasen, och ingen har ännu stängts av, skriver zdnet. fr.

Aurélie Filippetti har tillsatt en utredare som ska ”reflektera över hur det exceptionella franska kulturlivet, som gjort att Frankrike ligger i kulturens framkant, ska anpassas till den digitala tidsåldern”.

– Men en avstängning från internet framstår som ett oproportionerligt straff i relation till vad man vill uppnå, säger Filippetti i intervjun.

Hon vill därför kraftigt skära ner Hadopis resurser i den budget som läggs i september. Men den konservativa oppositionen tycker kulturministern har fel och att Hadopi har uppfyllt sina syften. Franck Rister från det tidigare regeringspartiet UMP säger till Le Monde att systemet med tre varningar ”har haft effekter”. 

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret