Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Angela Merkel, Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso och Mark Rutte diskuterar under EU-toppmötet.

Ekonomi och tillväxtfrågor dominerade toppmöte

BRYSSEL 25 oktober 2013 | Ännu oklart om Ukrainas väg

Finansieringshjälp för mindre företag, dataskydd och bankunion var några av de frågor som diskuterades på veckans EU-toppmöte.

Under det ovanligt spretiga oktobertoppmötet i Bryssel fattades som väntat inga stora beslut. Istället blev det lite av varje.

– Efter åratal av att ha diskuterat finanskriser och krishantering har vi på det här toppmötet diskuterat det som lägger strukturen för tillväxt för framtidens jobb, sade Fredrik Reinfeldt på fredagen efter mötet och syftade på diskussionspunkterna om den digitala inre marknaden och tjänstesektorn.

Toppmötet var det första på fyra månader – det längsta uppehållet mellan två EU-toppmöten sedan finanskrisen började.

Torsdagen dominerades av avlyssningsskandalen där Tyskland och Frankrike kräver besked om det amerikanska spioneriet. Men även frågor om ekonomin och valutasamarbetet avhandlades under de två dagarna.

En av höstens större frågor i Europa har varit finansiering av små och medelstora företag i Sydeuropa. För att skapa bättre förutsättningar för utlåning uttalande EU-ledarna sitt stöd till förslaget om att öka medlen till Europeiska investeringsbanken EIB så att denna i sin tur kan låna ut pengar till företagen. Hur utlåningen ska gå till ska utredas ytterligare. Att låna ut pengar till EIB är frivilligt för medlemsländerna.

– En del av mina europeiska kollegor sitter i ekonomier där de inte har fungerande [utlånings-]marknader. Och då är det här livlinan till finansiering av småföretag, sade Fredrik Reinfeldt.

Frankrike, Polen och Tyskland pressade under mötet på för att skynda på med EU:s uppdaterade dataskydd och få det beslutat innan EU-valet 2014. Men Sverige, Storbritannien, Tjeckien och Ungern argumenterade för att förslaget istället ska genomarbetas grundligt. Kompromissen blev ett ”lägligt införande” av EU:s nya dataskydd.

Fyra förslag togs fram för att fylla de runt 900 000 vakanta IT-jobben som beräknas finnas i EU 2015.

EU-ledarna vill att bankunionen ska vara klar innan årsskiftet så att beslut kan tas innan EU-valet. Men beslut om bindande kontrakt mellan euroländer och kommissionen i utbyte mot stöd ur en eventuell framtida eurozonsfond ska tas på nästa EU-toppmöte i december, då Tyskland väntas ha fått en regering på plats.

Regeringscheferna diskuterade även det stundande toppmötet i litauiska Vilnius där ett omfattande associations- och handelsavtal med Ukraina är huvudpunkten. Nyliga signaler pekar på att det inte blir någon underskrift men alla håller inte med.

– Vi förväntar oss att vi kommer kunna skriva under med Ukraina eftersom de är redo att rösta igenom de nödvändiga lagarna, sade Dalia Grybauskaitė, president i Litauen som för närvarande är EU:s ordförandeland och har drivit frågan hårt.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret