Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Debatt: Centerpartiet spelar dubbelt

Christian Engström (PP) 26 februari 2014 | Behandlar medborgare som undersåtar

Det duger inte att som Centerpartiet tycka en sak i Europaparlamentet och sedan göra det rakt motsatta i riksdagen, EU:s ministerråd och regeringskansliet. Det skriver Europaparlamentariker Christian Engström (PP) i replik till Europaparlamentariker Kent Johansson (C).

 

Europa är dess 500 miljoner medborgare, skriver Centerns Kent Johansson i den artikel som är tänkt att presentera honom och hans parti för Europaportalens läsare. Det är ett bra och viktigt perspektiv. Synd bara att Centerpartiet som regeringsparti behandlar dessa medborgare som undersåtar.

I riksdagen röstade centern för EU:s datalagringsdirektiv, som går ut på att registrera data om alla 500 miljoner européers telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Att övervaka vanligt, hederligt folk som inte är misstänkta för något brottsligt går inte ihop med ett starkt medborgarperspektiv.

När Europaparlamentet behandlade det så kallade telekompaketet drev Centern två olika linjer. En förnuftig linje här i Europaparlamentet. Men en helt annan linje som regeringsparti, företrädd av ett centerpartistiskt statsråd. I ministerrådet var Centerns politik att människor skall kunna stängas av från internet utan föregående rättslig prövning. Vilket är anmärkningsvärt. Rättsstatens grundläggande principer får inte fuskas bort om man vill sätta medborgarna i centrum.

Kent Johansson nämner öppenhet som ett annat viktigt värde för Centern. Jag betvivlar inte hans engagemang i denna fråga. Men åter måste vi se bortom de vackra orden och bedöma partiet utifrån dess handlingar. I riksdagen röstade Centern nyligen för att inskränka den svenska offentlighetsprincipen, bara för att EU vill att vi skall anpassa oss till dess hemlighetskultur. Om man verkligen menar något med öppenhet, då borde man inte begränsa den i Sverige – utan istället kräva att den utökas i EU.

Politiska partier måste vara konsekventa. Det duger inte att som Centern tycka en sak i Europaparlamentet och sedan göra det rakt motsatta i riksdagen, EU:s ministerråd och regeringskansliet. 

Christian Engström
Ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet

 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret