Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley är oroad att borttagandet av roamingavifter för telefonsamtal äventyras.

Federley: Extremt oroande om roamingavgifter

STOCKHOLM 24 september 2014 | Ingen svensk ståndpunkt klar

Senast nästa år vill Europaparlamentet förbjuda roamingavgift på mobilsamtal men EU-länderna kan försena reformen.

Att ta bort roamingavgifter för mobilsamtal inom EU har länge varit en stridsfråga mellan EU-politiker och telekomindustrin. EU har sedan flera år ett pristak som successivt justerats nedåt. Teleoperatörerna som helst inte vill släppa denna extra inkomstkälla ser ut att ha haft en viss framgång hos det italienska EU-ordförandeskapet som till skillnad från Europaparlamentet inte föreslår ett slutdatum för roamingavgifterna. Parlamentet kräver sedan tidigare att avgifterna tas bort i december nästa år.

– Det är extremt oroande att det italienska ordförandeskapet gör denna eftergift till telekombolagen. Avgiften ska bort för den hindrar enskilda personer att röra sig över gränser och gör det svårt att skapa en digital inre marknad, säger Europaparlamentariker Fredrick Federley (C) till Europaportalen.

I morgon torsdag träffas EU-ländernas förhandlare för att för första gången diskutera förslaget som är ett av flera i ett helt nytt kompromisspaket som det italienska ordförandeskapet lade i fredags. Enligt vad Europaportalen erfar har bland andra Sverige inte någon bestämd uppfattning i frågan om roamingavgifternas slutdatum.

Sannolikt kommer det därför att dröja innan medlemsländernas regeringar kan enas i roamingfrågan. I slutändan måste medlemsländerna och EU-parlamentet komma överens.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret