Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Peter Lundgren är en av två EU-parlamentarikern från Sverigedemokraterna som nu blir grupplösa. Arkivbild.

Sverigedemokraternas partigrupp upplöses efter avhopp

BRYSSEL 16 oktober 2014 | Tappar inflytande

Efter att den lettiska EU-parlamentarikern Iveta Grigule lämnat EU-kritiska EFDD måste gruppen lösas upp. 

Iveta Grigule hoppade på torsdagen av EFDD, troligtvis till den konservativa ECR-gruppen. Det gör att EFDD bara har ledamöter från sex medlemsländer vilket är ett för lite för att nå upp til EU-parlamentets krav. Uppgiften bekräftades vid lunchtid av EU-parlamentets presstalesperson Jaume Duch.

De två svenska EU-parlamentarikerna Peter Lundgren och Kristina Winberg ingick i partigruppen som dominerades av brittiska Ukip och italienska Femstjärnerörelsen. Gruppen var EU-parlamentets minsta.

Anledningen till lettiskans avhopp är i nuläget okänd. Enligt EFDD-gruppen ska Grigule ha lockats av EU-parlamentets talman Martin Schulz och EPP-gruppens ledare att hoppas av gruppen i utbyte mot att hon fick jobbet som ordförande i parlamentets delegation till Kazakstan. Andra uppgifter ger vid handen att avhoppet har att göra med den pågående regeringsbildningen i Lettland.

Uppbrottet innebär att den EU- och invandringskritiska gruppen höll fyra månader sedan den med nöd och näppe bildades i juni.

– Det var en väntat sammanbrott, även om det gick snabbare än förutsett, sade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) i ett uttalande.

Att inte ingå i någon partigrupp innebär att man förlorar inflytande genom att bland annat talartiden förkortas och att de går miste om partibidrag.

Gruppen kan dock bildas på nytt om en ledamot från något av de 22 länder som inte ingick i gruppen i framtiden väljer att sluta upp. 

Europaportalen har sökt de sverigedemokratiska EU-parlamentarikerna för en kommentar.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret