Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Frans Timmermans, en nederländsk socialdemokrat, kallar sina förslag modesta.

Timmermans: Små steg mot mer demokrati

BRYSSEL 15 september 2017

EU-kommissionär Frans Timmermans föreslår nya regler för partistöd och namninsamlingar men räknar inte med någon explosion av europeisk demokrati.

EU-kommissionen lanserade på torsdagen två förslag som man hoppas ska minska avståndet mellan EU och vanligt folk.

– Vi måste föra invånare närmare EU så att de förstår att de är del av det och att de har inflytande på dess kurs och beslut. Det är mycket kvar att göra, sade EU-kommissionär Frans Timmermans.

Det första förslaget gäller en uppdatering av det så kallade medborgarinitiativet – ett sätt för invånarna att sätta frågor på EU:s dagordning genom namninsamling. Förslaget ska ses mot bakgrund att kritiken mot det tidigare har varit tung.

– Medborgarinitiativet har haft begränsad framgång, sade Timmermans.

Han föreslår bland annat att göra det lättare att organisera namninsamlingar, öka debatten kring dem och sänka ålderskravet för att skriva under från 18 till 16 år, något som innebär att ytterligare runt tio miljoner EU-medborgare kan vara med.

Timmermans pekade dock på att förslaget bara utgör ett litet steg.

– Jag tänker inte skapa illusionen att vi genom en uppdatering av [medborgarinitiativet] plötsligt kommer få en explosion av europeisk demokrati och involvering från medborgarna, sade Timmermans som tillade att han inte är säker på att det kommer att rädda initiativet.

Det andra förslaget har som mål att göra EU-stödet till europeiska partier mer rättvist och täppa till kryphål och lättare komma åt dem som utnyttjar systemet.

Stödet ska även fördelas i större utsträckning i förhållande till partiernas storlek i EU-parlamentet är i dag. Kopplingen mellan nationella och deras europeiska partier ska även göras tydligare med krav identifiera sin tillhörighet med exempelvis det europeiska partiets logga på sin hemsida.

– Demokratin förbättras med små steg. De stegen vi tar i dag är modesta, sade Timmermans.

Förslaget går nu till EU-parlamentet och medlemsländerna som måste enas innan förändringarna kan bli verklighet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret