Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Invigning av Centraleuropeiska universitetet i österrikiska Wien efter nedstängningen i ungerska Budapest. Till höger i bild universitetets ungersk-amerikanske grundare George Soros. Arkivbild.

EU-domstolen: Ungern bröt mot internationell rätt när universitet tvingades bort

BRYSSEL 6 oktober 2020

EU-domstolens anser att ett ungerskt beslut som ledde till att Centraleuropeiska universitetet tvingades lämna landet bryter mot den fria rörligheten, etableringsfriheten och den akademiska friheten.

2017 ändrade den ungerska regeringen en lag som ledde till att Centraleuropeiska universitetet CEU, grundat av premiärminister Viktor Orbáns hatobjekt, den ungersk-amerikanske miljardären George Soros, tvingades lämna landet och flytta till Wien. CEU var det enda universitet som inte levde upp till de nya kraven som regeringen ställde.

Kort därefter inledde EU-kommissionen ett så kallat överträdelseförfarande mot Ungern, bland annat med motiveringen att ”lagen strider mot den akademiska friheten, rätten till utbildning och näringsfriheten”. Kommissionen var dock inte nöjd med den ungerska regeringens svar och väckte 2018 talan vid EU-domstolen.

I dag tisdag föll EU-domstolens dom i fallet.

”De krav som Ungern införde för att utländska högre lärosäten ska få utföra sin verksamhet på dess territorium är oförenliga med EU-rätt”, heter det i ett uttalande från EU-domstolen.

Domstolen menar att lagen strider både mot EU-rätt och Världshandelsorganisationen WTO:s regler i allmänna tjänstehandelsavtalet GATS, bland annat mot etableringsfriheten och den fria rörelsen för tjänster.

EU-domstolen slår även fast att kraven begränsar den akademiska friheten enligt artikel 13 i EU:s rättighetsstadga.

Centraleuropeiska universitetet lämnade under fjolåret Ungern och har nu majoriteten av sin verksamhet i österrikiska Wien.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret