Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Rekordhög andel fattiga i Sverige

BRYSSEL 19 oktober 2020 | 90 miljoner fattiga i EU

Andelen som riskerade att hamna i fattigdom eller social utestängning under 2019 var den högsta som uppmätts i Sverige. Sammanlagt lever över 90 miljoner personer i EU i fattigdom.

21 procent av invånarna i EU-länderna riskerar att hamna i fattigdom eller social utestängning. Det visar siffror från statistikbyrån Eurostat för 2019.

Högst andel av befolkningen i kategorin hade Bulgarien. Tjeckien hade å andra sidan den klart minsta andelen i fattigdomszonen. Sverige låg något under EU-snittet mellan Ungern och Polen med nästan 19 procent.

Nedåtgående trend

Sedan krisåret 2012 har andelen fattiga stadigt minskat i EU-länderna som helhet. Mellan 2018 och 2019 minskade andelen i de allra flesta medlemsländer. Sverige hörde dock till en liten grupp länder där fattigdomsrisken istället ökade under fjolåret. Andelen fattiga i Sverige enligt EU:s definition, är den högsta för landet sedan mätningarna började 2004.

Ett av EU:s 2020-mål

Att minska fattigdomen i medlemsländerna är ett av EU:s fem prioriterade mål till 2020. Utifrån siffrorna för 2019 ser det målet inte ut att nås, och coronakrisen under 2020 lär sannolikt öka fattigdomen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret