Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sverige i forskningstoppen i EU

BRYSSEL 27 november 2020

Inget annat EU-länder satsar mer på forskning och utveckling än Sverige. Men både EU och Sverige är långt från sina målsättningar.

Sverige lade 3,4 procent av den samlade ekonomin på forskning och utveckling, FoU, under 2019 – mest i EU. Det visar uppgifter från Eurostat på fredagen.

I genomsnitt utgjordes FoU-investeringarna i medlemsländerna 2,2 procent av BNP. EU:s mål är att sådana investeringar ska uppgå till minst tre procent av BNP senast år 2020. Alla länder har nationella mål. För Sverige liger det målet på fyra procent – en nivå som inte heller den ser ut att nås.

Under de senaste tio åren har de flesta EU-länder ökat sina satsningar på FoU. Sverige och Finland har tidigare tillsammans intagit topplaceringarna men sedan några år har Finland fallit i från på grund av minskade satsningar. I Sverige är nivån i det närmaste oförändrad.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret