Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Uppgift: Nya EU-miljarder till Sverige

STOCKHOLM 11 november 2020

Siffrorna är inte klara men minst en eller ett par miljarder kronor bör komma Sverige till del i klimatarbetet efter tisdagens budgetuppgörelse uppger Europaparlamentariker Erik Bergkvist (S) suppleant i parlamentets budgetutskott.

Som en konsekvens av att ytterligare 16 miljarder euro tillförs EU-budgeten i veckan efter förhandlingar mellan parlamentet och rådet, kommer Sverige att få mer i EU-bidrag än vad EU-ländernas stats- och regeringschefer blev överens om i våras.

–En eller ett par miljarder kronor till är det rimliga att tro kommer att tillfalla Sverige men vi vet inte det riktigt ännu, säger Europaparlamentariker Erik Bergkvist (S) suppleant i parlamentets budgetutskott.

Pengarna ska gå till grön omställning och Bergström har sin plan klar hur pengarna bör användas mest effektivt.

– Det är oerhört viktigt att det görs i samklang den regionala och lokala nivån. För det är då vi också faktiskt kan använda pengarna på ett skräddarsytt sätt. För Sverige ser väldigt olika ut och även inom regioner kan det vara stor skillnad, säger Erik Bergkvist.

Moderaten Jörgen Warborn som också sitter som suppleant i parlamentets budgetutskott hade önskat att EU-budgeten skulle hållas ner och vara mer stram. Men.

– Nu landade inte överenskommelsen där och då är det rätt och riktigt att Sverige som stor nettobetalare får mer pengar tillbaka. Exakt hur och hur mycket som kan tillfalla Sverige det återstår att se, säger Jörgen Warborn.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret