Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Att inleda rättsprocesser mot kritiska röster i syfte att tysta dem, så kallade SLAPPs, har blivit allt vanligare. Arkivbild.

EU-förslag för att skydda journalister på g

BRYSSEL 22 april 2022

EU-kommissionen väntas i nästa vecka lägga fram ett förslag för att komma åt metoder där journalister och aktivister hotas med kostsamma och tidskrävande rättsprocesser. I Sverige finns en oro för att det starka svenska skyddet för journalister kan påverkas negativt.

Så kallade SLAPP är rättsliga processer som syftar till att trakassera och försvåra för journalister, civilsamhällsorganisationer och andra som försöker avslöja oegentligheter. 

– Vi ser i Europa hur journalister utsätts för alltmer hot och hat, trakasserier, journalister har dödats. Den här [SLAPP-] metoden är ett annat, kanske mer sofistikerat, sätt att tysta att försöka tysta journalister, sade Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser under ett seminarium anordnat av EU-parlamentet på torsdagen.

Sådana stämningar sker ofta från länder med svagare skydd för journalister som Storbritannien.

I Sverige är det mest kända fallet det där två svenska journalister, Per Agerman and Annelie Östlund, vid finanstidningen Realtid som stämts av den svenske Monaco-registrerade affärsmannen Svante Kumlin efter en granskning av dennes företag. De har stämts på motsvarande 160 miljoner kronor.

– Det här är en oerhört hotfull och otäck situation att leva i, sade Annelie Östlund.

I Sverige hade en sådan stämning inte varit möjlig. 

EU-parlamentet har drivit på för att EU-kommissionen ska lägga fram ett förslag för att komma åt sådana SLAPP-metoder. Enligt Filippa Arvas Olsson, sakråd vid kulturdepartementet, kan ett sådant förslag komma i nästa vecka. 

Arvas Olsson menar att Sverige välkomnar i grunden kommissionens arbete på området men lyfte ett varningens finger.

– Det som är problemet […] är om den här lagstiftningen på något sätt inverkar på det system vi har och tycker fungerar väldigt väl. Det är alltid risken när det kommer ett direktivförslag, sade Filippa Arvas Olsson.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret