Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
När den maltesiska grävande journalisten Daphne Caruana Galizia mördades genom en bilbomb 2017 hade hon över 40 SLAPP-processer mot sig. Arkivbild

EU vill skydda journalister mot rättsliga trakasserier

BRYSSEL 27 april 2022

Kostsamma och utdragna rättsprocesser i syfte att tysta journalister och aktivister har blivit allt vanligare i EU-länderna. Nu lägger kommissionen fram ett förslag för att komma åt missbruket av rättsväsendet.

SLAPP kallas en metod där journalister och aktivister stäms på stora belopp i syfte att tysta ned deras rapportering. Den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia och slovakiske journalisten Ján Kuciak hade ett flertal sådana rättsprocesser när de mördades för sin rapportering. 

Det är ett fenomen som blivit allt vanligare för att tysta kritiska röster.

– Användningen av oegentliga stämningar ökar i EU, sade unionens öppenhetskommissionär Věra Jourová när hon på onsdagen lade fram förslag på hur man ska komma till rätta med problemet.

I Sverige är fallet med två journalister vid finanstidningen Realtid som stämts från London av en svenska affärsman skriven i Monaco på motsvarande 160 miljoner kronor för deras granskning av dennes företag.

– En viktig del i många SLAPP:ar är obalansen i makt och finansiella resurser mellan parterna, sade Jourová som pekade på att det ofta är frilansar och redaktioner med små resurser som utsätts.

Onsdagens förslag består av två delar: ett skarpt direktivförslag och en rekommendation.

Domstolar ska kunna avvisa

Förslaget gäller civilrättsliga SLAPP-processer där målsäganden och svaranden finns i olika EU-länder. Det föreslås ge domstolar större möjligheter att snabbt kunna avvisa en stämning om det uppenbart rör sig om en SLAPP och kunna utdöma böter till dem som inleder sådana ogrundade rättsprocesser. 

Målsäganden, den som har stämt en journalist, föreslås vidare stå för alla kostnader i mål som avvisas med hänvisning till att det rör sig om en SLAPP. De som utsätts för sådana stämningar ska även få rätt att begära skadestånd.

Den brittiska lagstiftningen har gjort att många journalister stäms från London, något som exempelvis är fallet med de svenska Realtidsjournalisterna. Kommissionen föreslår därför att medlemsländerna ska vägra erkänna SLAPP-domar som avkunnats i ett land utanför unionen mot en person med hemvist i ett EU-land. 

Länderna rekommenderas se över lagstiftning

Samtidigt lägger kommissionen fram en rekommendation till medlemsländerna. Den innehåller bland annat uppmaningar om att även införa liknande regler på nationell nivå och att förtydliga sina förtalslagar och att eventuella fängelsestraff för förtal tas bort. Man vill även se en bättre insamling av uppgifter om SLAPP-processer och stöd till dem som utsätts för dem.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret