Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den avgörande omröstningen föll med elva rösters marginal. Arkivbild.

Antiklimax i klimatomröstning – tillbaka till ritbordet

BRYSSEL 8 juni 2022

En majoritet av EU-parlamentet röstade mot en kompromiss om nya klimatregler. Förslagen skickas nu tillbaka för nya förhandlingar. "Skamligt" och "katastrofalt", kallar svenska EU-parlamentariker det inträffade.

EU-parlamentet tog på onsdagseftermiddagen ställning till fem av åtta förslag i det stora klimatpaketet som ska minska utsläppen i unionen med minst 55 procent till år 2030. In i det sista har förhandlingar pågått för att hitta kompromisser i de olika akterna. Trots detta tog onsdagens omröstningar en snöplig vändning.

– En oförväntad situation har uppstått, sade Pascal Canfin, en fransk liberal som är ordförande i parlamentets miljöutskott efter omröstningen.

Den avgörande knäckfrågan fanns i förslaget om en uppdatering av EU:s handel med utsläppsrätter, ETS. Det handlade om vilket år ett separat förslag om nya klimattullar ska börja gälla och vilket år EU ska sluta dela ut gratis utsläppsrätter. I en kompromiss i miljöutskottet för tre veckor sedan enades en majoritet av ledamöterna om att få klimattullarna på plats till 2025 och sluta dela ut fria utsläppsrätter 2030. När hela EU-parlamentet på onsdagen skulle ta ställning till detta röstades den kompromissen ned.

Ett nytt kompromissförslag som förhandlats fram satte åren för klimattullarna till 2026 och för utfasning av fria utsläppsrätter till 2032. Men med elva rösters marginal fick även denna kompromiss tummen ned.

Nästa alternativ att ta ställning till var 2028 respektive 2034. Detta fick stöd av en majoritet. Men när parlamentet skulle ta ställning till hela förslaget var socialdemokratiska partigruppen S&D, gröna gruppen och vänstergruppen så missnöjda med hur förslaget utformats ut att de röstade nej. På den politiska högerkanten motsatte sig även nationalistiska ID och nationalkonservativa ECR förslaget. Bara kristdemokratiska och konservativa EPP och liberala RE röstade för.

– Vi behöver gå tillbaka till miljöutskottet och lösa denna fråga, sade Canfin.

Som en konsekvens beslutade man samtidigt att skjuta upp omröstningarna om två andra delar i klimatpaketet – det om klimattullarna och den social klimatfonden – eftersom dessa är direkt sammankopplade med ETS-förslaget. 

– Vi vet vad vi måste göra och vi kommer att göra det så fort som möjligt, sade Pascal Canfin som tillade att han inte visste om detta kunde innebära redan i senare i eftermiddag, om en vecka eller först i juli.

Målet nu är att hitta en stabil majoritet i miljöutskottet innan frågan förs tillbaka till EU-parlamentet igen.

Moderaternas EU-parlamentariker Jessica Polfjärd riktade efter debaclet skarp kritik mot socialdemokratiska S&D-gruppen för att ha röstat ned hela förslaget.

– Jag kan bara konstatera att socialdemokraternas agerande är katastrofalt och jag är ärligt talat både förvånad och förbannad. Nu skickas förslagen tillbaka till ruta ett, säger Polfjärd i ett uttalande.

Liberalernas Karin Karlsbro kritiserar i sin tur både Moderaterna och Kristdemokraterna i EPP-gruppen och Socialdemokraterna för deras ageranden.

– Efter en lång och svår förhandling valde EPP att vända den kompromiss mellan Europaparlamentets mittengrupper – RE, EPP och S&D – ryggen och samarbeta med de högerextrema för sänkta klimatambitioner. Det är skamligt, sade Karlsbro och fortsatte:

– Att socialdemokraterna sedan, i slutvoteringen av hela förslaget, väljer att kroka arm med parlamentets både höger- och vänsterextremister för att fälla hela förslaget är oansvarigt. Vänstersidan måste acceptera att de behöver kompromissa för att alls nå några framsteg i klimatarbetet, sade Karin Karlsbro.

Socialdemokraternas Jytte Guteland skyller det hela på Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp EPP.

– De konservativa (EPP) kan inte ingå dåliga avtal för klimatet tillsammans med den radikala högern och förvänta sig att vi socialdemokrater ska rösta för deras oambitiösa förslag i slutomröstningen. Nu går förslaget tillbaka till miljöutskottet. Det är en besvikelse för klimatet att vi inte kunde få detta på plats men nu får vi en chans att göra om och göra rätt, sade Guteland.

Miljöpartiets Jakop Dalunde försvarar sin gröna partigrupps nej till ETS-förslaget.

– En progressiv majoritet segrade mot fossilbränselsalliansen och har för tillfället förhindrat det värsta. Den fria tilldelningen av utsläpp för stora delar av industrin innebär gratis utsläpp vilket vi helt enkelt inte kan stödja, sade Dalunde i ett uttalande.

De två andra av eftermiddagens förslag rör utsläpp från flyg och stöddes av en bred majoritet. De övriga tre lagförslaget tar parlamentet ställning till senare under onsdagen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret