Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU-ekonomin inte återhämtad efter coronapandemin

BRYSSEL 30 juni 2022

Sverige tillhör de länder som redan under fjolåret återhämtat sig ekonomiskt från nedstängningar och inbromsning under coronaåret 2020. Men EU som helhet hade ännu inte nått upp till samma ekonomiska aktivitet som året innan pandemin slog till trots rekordtillväxt.

Under 2021 växte EU-ländernas samlade ekonomier med 5,4 procent, enligt färska uppgifter från Eurostat. Det är den klart högsta årliga BNP-ökningen i EU. Den kraftiga uppgången kommer dock efter coronaåret 2020 då EU-ekonomin krympte med 5,9 procent. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

Det innebär att den ekonomiska aktivitet i EU som helhet inte hade återhämtat sig till nivån innan pandemin i slutet av 2021. Jämfört med 2019 var fjolårets samlade BNP i unionen 0,8 procent mindre.

Hårt drabbade länder som Spanien, Portugal och Italien var ännu längre från en ekonomisk återhämtning. 

Sverige tillhör tvärtom de EU-länder vars ekonomier, trots nedgången 2020, var större efter pandemin än före. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

Tyskland var under 2021 det EU-land som hade lägst ekonomisk tillväxt och hör till dem vars BNP var större innan pandemin än i slutet av 2021.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret