Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ett kärnkraftverk i franska Drôme. Landet har överlägset flest kärnkraftverk i EU och driver frågan om att EU-klassa energislaget som en hållbar investering. Arkivbild

EU-utskott röstar ned taxonomi

BRYSSEL 14 juni 2022

Med 14 rösters övervikt går EU-parlamentets miljö- och ekonomiutskott mot kommissionens förslag att klassa gas och kärnkraft som hållbara investeringar.

Strax innan årsskiftet presenterade EU-kommissionen sitt förslag i den kontroversiella frågan om huruvida kärnkraft och gas ska räknas till hållbara energislag i unionen inom den så kallade taxonomin.

EU-parlamentet och medlemsländerna har en möjlighet att rösta ned förslaget. Bland EU-länderna väntas motståndet inte vara tillräckligt stort för att göra detta. Men i en omröstning vid lunchtid på tisdagen skickade två utskott i EU-parlamentet – miljö och ekonomi – en signal om att det kan finnas en majoritet för att fälla kommissionens förslag.

Med siffrorna 76 mot 62 och 4 som avstod röstade EU-parlamentariker från de två utskotten för en invändning mot förslaget att klassa gas och kärnkraft som gröna investeringar.

En majoritet i utskotten ställer sig bakom texten som menar att gas och kärnkraft inte lever upp till kriterierna för miljömässigt hållbara ekonomiska aktiviteter. De kräver även att sådana förslag från kommissionen måste skickas på offentlig remiss och genomgå konsekvensanalyser.

Det framgår dock ej hur de enskilda parlamentarikerna röstade i frågan. Men Malin Björk (V) var en av dem som tagit initiativ till att stoppa kommissionens förslag, och hon var mycket nöjd efter omröstningen. 

– Det finns absolut inget hållbart i fossilgasen, och inte heller kärnkraften. Det har vi sagt hela tiden, och jag är glad att vi nu lyckades få en majoritet i utskottet att stödja oss, sade Malin Björk i ett uttalande.

Liberalernas Karin Karlsbro röstade för att behålla kommissionens taxonomiförslag.

– Att kärnkraften klassas som hållbar är avgörande för både klimatet och Europas energiförsörjning. Utan kärnkraften klarar vi inte den gröna omställningen, det är naivt att tro något annat, sade Karlsbro som tillade att hon dock är kritisk till att gas tas med i taxonomin.

Jessica Polfjärd (M) beklagar beslutet men påminner samtidigt att frågan ännu inte är avgjord.

– Vi ska komma ihåg att det är i plenum det avgörs. Där behöver kärnkraftsmotståndarna samla en absolut majoritet emot förslaget och det återstår att se om de kommer lyckas. Risken framöver är att nödvändiga investeringar i fossilfri energi uteblir, vilket vore förödande för både klimatet och svensk konkurrenskraft, sade Jessica Polfjärd till Europaportalen.

Hela EU-parlamentet ska ta ställning i början av juli där minst 353 av de 705 ledamöterna måste rösta mot för att förslaget ska fällas. Om så sker måste kommissionen dra tillbaka det eller ändra i det.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret