Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sofia Damm (KD) hoppas att Kristdemokraterna får sitta vid EU:s förhandlingsbord efter valet.

KD inför riksdagsvalet: Sverige måste bli mer proaktiv i EU

BRYSSEL 27 juni 2022

En mer proaktiv svensk regering i EU – det står högst på Kristdemokraternas lista över prioriterade EU-frågor i riksdagsvalet. 

– ​​Vi kommer gå till val med att vara en aktiv part i EU-samarbetet, säger kristdemokraten Sofia Damm. 

Väl vid förhandlingsbordet vill KD dra i nödbromsen kring arbetsmarknadsfrågor och trappa upp kampen mot den organiserade brottsligheten. 

Kristdemokraterna är det femte partiet i Europaportalens artikelserie om aktuella EU-frågor i riksdagsvalet.

Det spelar roll vilken svensk regering som sitter vid EU:s förhandlingsbord – det budskapet vill Kristdemokraterna lyfta inför höstens riksdagsval. 

– Vi kommer gå till val med att vara en aktiv part i EU-samarbetet. Vill vara med och sitta vid förhandlingsbordet i det europeiska rådet och inte som nu bara ha en roll via EU-nämnden, säger Sofia Damm, kristdemokratisk ledamot i riksdagens EU-nämnd. 

Kristdemokraterna har kritiserat regeringen för att vara alltför passiv i EU och att komma in för sent i beslutsprocesser – Sofia Damm nämner skogspolitiken och kärnkraften som exempel på frågor där hon tycker att regeringen skulle varit mer proaktiv för att bättre värna svenska intressen. 

Det är något som KD vill förändra. 

– Vi vill ha en mer proaktiv regering istället för en reaktiv. Vi vill komma in tidigt i processen, så tidigt att man själv är med och sätter agendan. Vi är ju kritiska till en del av EU-samarbetet och tycker att Sverige ska säga nej till dåliga förslag. Men för att man ska kunna säga ja till riktigt bra förslag och politik som är bra för Sverige och resten av EU så måste man också ha egna visioner, säger Sofia Damm. 

Hon understryker också att det är extra viktigt vem som hamnar i regeringen efter valet eftersom den kort därefter kommer att leda Sveriges ordförandeskap i EU våren 2023. 

Dra i nödbromsen i sociala frågor

Arbetsmarknads- och socialpolitiken är något som Kristdemokraterna också lyfter fram bland sina EU-prioriteringar. 

– Inte för att vi vill driva de frågorna eller att de ens ska ligga på EU-nivå utan snarare att vi behöver dra i nödbromsen. Vi vill stoppa nya lagförslag som kommer att påverka den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger Sofia Damm.  

Hon är kritisk till den nuvarande regeringen som var drivande för att EU skulle ha en social pelare. Med facit i hand blev den sociala pelaren, enligt Sofia Damm, dålig för svensk arbetsmarknad då mer och mer lagstiftningsförslag kommit inom EU som ofta misslyckas med att ta hänsyn till vilka stora skillnader det faktiskt är mellan medlemsländer – som exempelvis direktiven om minimilöner och lönetransparens. 

– Vi tycker att EU har en roll i välfärden men då handlar det mer om att skapa välstånd, inte att styra över den. Så vi kommer att behöva vara väldigt aktiva för att se till att det inte gör mer skada, säger Sofia Damm. 

Ett starkare EU i världen

Kristdemokraterna vill också se ett ännu starkare EU i utrikespolitiken. 

– EU:s utrikes- och säkerhetspolitik kommer vara otroligt viktigt, såklart med anledning av den situation som Europa befinner sig i. Till exempel har vi ju sett hur viktigt det är när EU talar med samma röst och har en enighet mot i detta fall Ryssland, säger Sofia Damm. 

Hon tror att man måste fortsätta reformera de verktyg som finns inom utrikes- och säkerhetspolitiken så att man kan få till effektivare beslutsprocesser i ministerrådet, och möjlighet till skarpare sanktionsinstrument – att se till att EU fortsatt kan vara handlingskraftig. 

Bekämpa brott över gränserna

En av de frågor som Kristdemokraterna går till val på nationellt är att bekämpa gängkriminalitet – en fråga som hänger samman med ett större europeiskt perspektiv med gränsöverskridande brottslighet. 

– Här gäller det den fria rörligheten som är en av unionens grundpelare. Det ställer höga krav på hur vi kan bekämpa de som utnyttjar den fria rörligheten för kriminalitet och brottslighet, säger Sofia Damm. 

Rent konkret handlar det, enligt henne, dels om att ha kontroll över vem som kommer in i EU; att öka kontrollen över den yttre gränsen genom att fortsätta bygga ut Frontex och att på ett bättre sätt stödja de medlemsländer som har en yttre gräns med fysisk infrastruktur. Men också att stärka de brottsbekämpande organ som finns inom EU som exempelvis Europol. 

– Här är även människohandel ett jättestort problem där vi måste göra mer, både vad gäller människohandel i prostitutionssyfte men också människor som utnyttjas som billig arbetskraft inom EU. 

Ett mer konkurrenskraftigt EU

Den senaste tidens ökade fokus på livsmedelsförsörjning sätter också sin prägel på vilka EU-frågor som Kristdemokraterna vill lyfta inför valet. 

– Jag tror att vi behöver göra betydligt mer när det gäller inre marknadsfrågor, ökad konkurrenskraft, ökad livsmedelsförsörjning. Att göra oss mer konkurrenskraftiga helt enkelt. Det kommer bli en viktig prioritering inför ordförandeskapet att stärka EU:s konkurrenskraft, säger Sofia Damm. 

Hon slår också ett slag för mer handel med omvärlden. 

– Frihandelsavtal är fortsatt ett av EU:s viktigare verktyg för att stärka den globala utvecklingen.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret