Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Inga pengar till Polen förrän de polska myndigheterna följer EU-domstolens domar, säger den rumänska högerpolitikern Siegfried Mureșan.

Parlamentet varnar för eftergifter till Polen

BRYSSEL 8 juni 2022

Efter att EU-kommissionen godkänt Polens återhämtningsplan kommer nu kritik från EU-parlamentet. 

– Inte en euro till Polen förrän de polska myndigheterna följer EU-domstolens domar, säger den rumänska högerpolitikern Siegfried Mureșan.

Att EU-kommissionen förra vecka gav grönt ljus till Polens återhämtningsplan – trots att landet inte genomfört de rättsstatsreformer som tidigare krävts – har väckt kritik i EU-parlamentet.

På tisdagskvällen höll EU-parlamentet en utfrågning av EU-kommissionen där ledamöterna varnade kommissionsordförande Ursula von der Leyen att de kommer att vara extremt vaksamma för att säkerställa att alla de förutsättningar som anges i den polska planen är uppfyllda innan några pengar betalas ut till Polen. 

– Vår grupp kommer inte tillåta att en enda euro betalas ut till Polen under återhämtningsplanen förrän de polska myndigheterna följer EU-domstolens domar, sade den rumänska högerpolitikern Siegfried Mureșan. 

Ordföranden för den socialdemokratiska gruppen, spanjorskan Iratxe García Pérez, var inne på samma linje. 

– De reformer som man kommit överens om i den polska planen får inte bara vara ren kosmetika, sade hon. 

Vissa politiska grupper välkomnade dock kommissionens beslut. Tyska Nicolaus Fest från högerextrema gruppen ID gratulerade Polen för att de inte gav upp och sade att godkännandet av den polska återhämtningsplanen var en seger för Morawieckis regering.

Ursula von der Leyen lovade att fortsätta hålla pressen på Polen uppe. 

– Vi kommer att fortsätta med de överträdelseförfaranden som pågår och vi kommer inte att tveka att vid behov inleda nya. Domstolens beslut om det disciplinära systemet förblir bindande för Polen. EU-kommissionen kommer att fortsätta att verkställa domstolens beslut och ska tillämpa dagsböter tills Polen följer beslutet, sade Ursula von der Leyen. 

Parlamentet ska på torsdag ta ställning till ett skriftligt uttalande i ämnet. 

Några ledamöter vill gå längre i sin markering mot EU-kommissionen. I måndags lade tre ledamöter från den liberala partigruppen Renew Europe – Belgien Guy Verhofstadt, Spaniens Luis Garicano och Nederländernas Sophie in 't Veld – fram en misstroendeförklaring mot kommissionen.

De anklagar där EU-kommissionen för att godkänna den polska återhämtningsplanen i strid med domstolsbeslut och resolutioner från EU-parlamentet, samtidigt som man är medveten om att den reform som de polska myndigheterna lade fram var "rent kosmetisk". 

Det verkar dock inte finnas något stöd för det här initiativet i parlamentet för nuläget, rapporterar Agence Europe.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret