Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU till medlemsländerna: Minska gasanvändningen

BRYSSEL 20 juli 2022

Alla i EU uppmanas hjälpa till att minska sin gasanvändning för att klara kommande vinter utan rysk gas. Först på frivillig väg men i värsta fall kan kommissionen dra i nödbromsen och göra minskningen tvingande.

I dag har tolv EU-länder fått sin gasimport från Ryssland helt eller delvis strypt och flödet av den ryska gasen är i mindre än en tredjedel av vad den var för ett år sedan.

– Nu i efterhand ser vi att Ryssland höll gasnivåerna medvetet så låga som möjligt månaderna innan kriget bröt ut. Ryssland utpressar oss och använder gas som ett vapen, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagen när nya förslag om att minska användningen av gas för att klara den kommande vintern lades fram.

Målet är för alla medlemsländerna att från den första augusti i år till den sista maj 2023 minska sin gasanvändning med 15 procent jämfört med den genomsnittliga användningen de fem föregående åren. Tack vare redan vidtagna åtgärder har EU som helhet redan minskat sin gasanvändning med 5 procent – något som inte räcker för att klara vintern, enligt kommissionen.

– [Detta] är inte tillräckligt. Vi måste förbereda oss för ett möjligt totalstopp av rysk gas. Detta är ett troligt scenario. Det skulle slå mot hela EU. En gaskris på inre marknaden kommer att påverka vartenda medlemsland, sade von der Leyen som varnade för en ”allvarlig recession” om detta skulle ske.

Om målet inte nås, eller Ryssland kraftigt skär ned heller helt stänger av sin gasexport, kan kommissionen, efter samråd med medlemsländerna, besluta att göra minskningen obligatorisk.

Medlemsländerna ska innan oktober i år informera kommissionen om hur de avser minska sin gasanvändning och därefter varannan månad uppdatera hur det går. Det är upp till medlemsländerna själva att avgöra hur besparingen ska gå till. Kommissionen föreslår bland annat omställning till förnybara energikällor, skapa incitament för industrin att använda mindre energi, genomföra informationskampanjer och minska uppvärmning och nedkylning i offentliga byggnader.

Vissa länder som Finland och Nederländerna redan nått målet med tidigare åtgärder.

Samtidigt lägger kommissionen fram en plan som ska se till att hushåll och viktiga samhällsfunktioner som sjukhus och vissa industrier kommer att kunna garanteras gas i vinter.

EU-parlamentariker Emma Wiesner (C) välkomnar kommissionens förslag och understryker att även Sverige, där gas användas som energikälla i betydligt mindre utsträckning än många andra medlemsländer, kommer drabbas om besparningsmålet inte nås.

– Det är viktigt att ha med sig att ett ryskt gasstopp även skulle slå mot Sverige, genom den inre marknaden som skulle drabbas hårt. Därför ligger det i allas intresse att gemensamt uppnå de mål som kommissionen presenterade i dag, sade Emma Wiesner i ett uttalande.

Miljöorganisationen Greenpeace anklagar kommissionen för att öppna för EU-länderna att ersätta gas med andra, mer nedsmutsande, fossila bränslen. 

– Vad vi ser är grönt ljus för industrin att gå tillbaka till ohållbara energikällor som olja och kol, medan hushållen, vars energibehov för uppvärmning ökar under vintersäsongen i Europa, lämnas utan verkligt stöd och utan konkreta alternativ, sade Thomas Gelin vid Greenpeace i en kommentar.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret