Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Malin Björk (V) : Det är en fullspäckad höst, där vänstern kommer vara en viktig kraft mitt i allt det brunblå – för demokratin och för grundläggande mänskliga rättigheter.

Debatt: Debatt: Viktiga vänsterperspektiv på höstens EU-frågor

Malin Björk (V) 27 september 2022

Den politiska hösten i Europaparlamentet bör fokusera på Ukraina, klimat, flyktingpolitik, könsbaserat våld och försvaret av rättsstaten. Det skriver Malin Björk (V).

Den här hösten kommer att fortsätta att präglas av Rysslands fruktansvärda anfallskrig mot Ukraina. Det är viktigt att EU och EU-parlamentet även fortsatt visar ett starkt stöd för Ukraina och tydligt markerar mot Putins allt mer diktatoriska regim.

Samtidigt kommer jag fortsätta jobba med flera viktiga frågor i mitt dagliga arbete. Under hösten kommer det att handla om klimat, flyktingpolitik, könsbaserat våld och försvaret av rättsstaten.

Anta tuffa klimatregelringar

När det gäller EU:s klimatlagpaket Fit for 55 är jag vänstergruppens ansvariga förhandlare för lagförslaget om klimattullar. Poängen är att få ner koldioxidutsläppen genom att avgiftsbelägga importerade varor som skapar stora utsläpp. Enligt EU-kommissionens förslag ska varor som cement, gödselmedel, järn och stål, aluminium och el beläggas med klimattullar. 

Vi i vänstern vill att även att till exempel djurfoder som bidrar till regnskogsskövling och kläd- och textilbranschen ska ingå i systemet. Vi vill också att intäkterna ska öronmärkas för att gå till klimatarbete och att lagen träder i kraft tidigare än 2026, som Kommissionen siktar på. Som med all klimatlagstiftning är det bråttom. Planeten kan inte vänta.

En mer solidarisk flyktingpolitik

Med kriget i Ukraina har vi sett att EU visst kan visa solidaritet och ta emot människor på flykt. Det är hög tid att EU får på plats ett ordnat och rättssäkert flyktingmottagande, inte bara när det gäller människor från Ukraina. 

Jag kommer fortsätta förhandla för ett ökat och solidariskt flyktingmottagande i förhandlingarna om migrationspakten. Ett av förslagen är det om ett europeiskt kvotflyktingsystem, där jag är EU-parlamentets huvudförhandlare. Förslaget har legat klart i flera år och väntar bara på klartecken från medlemsländerna i rådet.

Bekämpa könsbaserat våld och diskriminering av hbtqi-personer

För EU-parlamentets vänstergrupp ansvarar jag också för lagförslaget för att bekämpa det könsbaserade våldet. Här gäller det att inte enbart fokusera på rättsväsendet, som straffsatser, polis- och domstolsväsendet. Även om dessa aspekter är centrala vill jag också se fler feministiska satsningar på förebyggande åtgärder och på att utöka skyddet för våldsutsatta kvinnor och hbtqi-personer. 

Könsstereotyper måste ifrågasättas och kvinnojourer måste få utökade resurser. Hela samhället måste mobiliseras om det könsbaserade våldet ska stoppas, inte bara rättsväsendet.  

Försvara demokrati, rättsstat och mänskliga rättigheter

Ett annat tema som är särskilt aktuellt under hösten är rättsstaten och de grundläggande rättigheterna. För några veckor sedan röstade EU-parlamentet igenom ett betänkande som slår fast att Ungern inte längre är en demokrati och inte har rätt att få EU-medel. Det är också ett steg i rätt riktning att EU-kommissionen har stoppat utbetalningar till Ungern på grund av landets bristande arbete mot korruption. 

Jag kommer att fortsätta att arbeta för en starkare koppling mellan en bristande rättsstat och indragna EU-pengar. Här var Sverige tidigare en röst att räkna med i rådet, men med den nya, SD-beroende svenska regeringen lär den rösten inte längre vara särskilt stark. Istället kan Orbán glädja sig åt sina nya svenska kompisar i SD som ser Ungern som ett föregångsland.

Det är med andra ord en fullspäckad höst, där vänstern kommer vara en viktig kraft mitt i allt det brunblå – för demokratin och för grundläggande mänskliga rättigheter.

Malin Björk (V)
EU-parlamamentariker

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret