Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentets resolution är en viljeyttring om europeisk industri. Arkivbild.

EU-uppmaning: Gör europeisk industri mindre beroende

BRYSSEL 15 september 2022

EU-parlamentet varnar för att göra europeisk industri beroende av Kina för viktiga råvaror och komponenter på samma sätt som den gjorts beroende av rysk energi.​

I maj i fjol uppdaterade EU-kommissionen sin industristrategi med anledning av coronapandemin. I dag torsdag röstar EU-parlamentet som sin syn på vad EU ska fokusera på för att hålla industrin konkurrenskraftig och klara den digitala och gröna omställningen.

– Låt oss inte göra samma misstag med Kina som med Ryssland. Vårt beroende är för stort och kan användas mot oss, sade Tom Berendsen, en nederländsk kristdemokrat som lett arbetet med att samla en majoritet EU-parlamentet bakom resolutionen.

Han pekade bland annat på att Kina i dag tillhandahåller EU med 60 procent av det batteriviktiga ämnet litium och att landet har sju av de tio största solpanelstillverkarna.

– I dag sänder EU-parlamentet budskapet att vi vill behålla våra företag i Europa och att vi vill hjälpa dem växa till de mest hållbara och konkurrenskraftiga i världen så att vi på ett rent sätt i Europa tillverkar de varor vi behöver och att vi behåller jobben, sade Berendsen.

I den efterföljande debatten lyfte många EU-parlamentariker fram vikten av att snabbt få ned energipriserna som i dag är högre för europeisk industri än för många andra. Vissa ledamöter kritiserade kommissionen för att inte lägga fram de konkreta förslag som behövs för att förverkliga industristrategin.

Två svenskar emot

Resolutionen stöddes av 503 ledamöter medan 40 röstade mot och 18 som lade ned sina röster. Av de närvarande svenska EU-parlamentarikerna röstade alla för förutom Sverigedemokraternas Charlie Weimers och Vänsterpartiets Malin Björk.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret