Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Hur svenskarna röstade i söndagens riksdagsval bevakas av media även utanför landets gränser.

Omvärldens ögon på det svenska rysarvalet

BRYSSEL 12 september 2022

“Ett historiskt skifte”, “Sverige på väg mot en ny politisk era” – så beskrivs det politiska läget i Sverige  i utländsk media dagen efter det svenska riksdagsvalet. Att det just nu lutar mot regeringsskifte, och att Sverigedemokraternas blir andra största parti, står i fokus i rapporteringen.

Dagen efter det svenska riksdagsvalet noterar internationell media att ställningen mellan de två blocken är extremt tight, med en fördel för det högerkonservativa blocket. 

Den belgiska tv- och radiobolaget RTBF konstaterar att Sverige återigen, efter upprepade politiska kriser de senaste åren, återigen befinner sig i en fas av osäkerhet kring regeringsbildningen, med en majoritet som fortfarande ser väldigt knapp ut.

Spanska dagstidningen El País noterar att Socialdemokraterna vinner valet som största parti – men att högerns frammarsch ser ut att omöjliggöra en regeringsbildning till vänster. 

Fokus på SD:s framgång

Nyhetsbyrån Reuters beskriver det svenska politiska landskapet som en högerförskjutning, inte minst med Sverigedemokraternas framgång. 

“Ett ytterligare bevis på en högerförskjutning är att det invandringsfientliga Sverigedemokraterna går om Moderaterna som Sveriges näst största parti och störst i oppositionen – ett historiskt skifte i ett land som länge varit stolt över tolerans och öppenhet”, skriver Reuters. 

“Sverige är på väg mot en ny politisk era” skriver Bloomberg och konstaterar att högerblockets troliga segern beror på “framväxten av det invandrarfientliga partiet Sverigedemokraterna som såg de största vinsterna av något av partierna i söndags och nu gör dem till landets näst största politiska kraft”. 

Även Politico kallar utvecklingen historiskt för Sverige med att “SD, som i decennier stötts ut inom svensk politik på grund av sina rötter i nynazistiska grupper, nu för första gången [står] på gränsen till verkligt inflytande i svensk politik, antingen inom en eventuell Kristersson-regering eller som stödparti till den”. 

Även bland annat brittiska The Guardian och belgiska dagstidningen Le Soir vinklar på Sverigedemokraternas framgång. 

Klimatet i skymundan

Den franska dagstidningen Le Figaro lyfter fram att klimatfrågan kommit i skymyndan i det svenska riksdagsvalet och citerar klimataktivisten Greta Thunberg:

– Klimatkrisen har mer eller mindre ignorerats i valrörelsen, som bäst har den reducerats till ett energiproblem, sade hon till nyhetsbyrån AFP, rapporterar Le Figaro.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret