Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani (C) och Emma Wiesner (C) lyfter fram fem frågor som sina prioriteringar i Europaparlamentet under hösten.

Debatt: Debatt: Tydliga liberala prioriteringar i EU-hösten

Abir Al-Sahlani (C) och Emma Wiesner (C) 10 oktober 2022

Centerpartiet i EU-parlamentet kommer bland annat att fokusera på Ukraina, kompetensbrist, klimatmål och att svenska lantbrukare ska inte missgynnas av nya miljöregler. Det skriver Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Emma Wiesner (C).

Rysslands fruktansvärda krig i Ukraina och dess följder kommer fortsätta att prägla höstens arbete i Europaparlamentet. Att såväl stödet till Ukraina som motståndet mot Vladimir Putins aggressioner skärps, är avgörande för Europas väg framåt. Vi måste fortsätta stå upp mot de högerpopulistiska krafter som ifrågasätter sanktioner och underminerar den europeiska enade fronten mot Ryssland.

Parallellt pågår processer som för oss som centerpartister och gröna liberaler är självklara att prioritera:

Förenkla för företagen att hitta rätt kompetens

Vi lider av kompetensbrist i så många olika sektorer, både vad gäller låg-, medel- och högkvalificerad arbetskraft. Prognoserna spår att det bara kommer bli värre under de kommande åren. Därför är det väldigt positivt att vi nu börjar arbetet med att utveckla möjligheterna för människor att söka sig till EU för att leva och arbeta.

Som förhandlare, av såväl direktivet om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning som direktivet om ett kombinerat tillstånd för arbete, kommer Abir Al-Sahlani och Centerpartiet att säkerställa rättssäkerhet och likabehandling av tredjelandsmedborgare. Men också att på riktigt dels förenkla för företagen att hitta kompetens och för arbetstagare att ställa sin kompetens till förfogande.

Utsläppsregler med skärpta klimatmål

Centerpartiets stora fokus på klimatarbetet fortsätter under hösten. Emma Wiesner är förhandlare av både EU:s utsläppshandel (EU-ETS), och REPowerEU – paketet för att minska Europas beroende av den ryska fossila energin – för den liberala gruppen Renew Europes räkning.

När utsläppshandeln nu ska slutförhandlas med kommissionen och rådet, behöver ambitionerna vara höga. Utsläppshandeln är en otroligt framgångsrik lagstiftning, som bidragit till utsläppsminskningar på 35 procent i Europa sedan 2005. Vi kommer att arbeta för att motverka kontraproduktiva klimatåtgärder och för att få till ett system som företagen enkelt kan förhålla sig till och hantera.

Gällande REPowerEU behöver detta 3000-miljardersprojekt fokusera på att lösa problemen, inte bygga in oss djupare i dem. Centerpartiet fortsätter kämpa för att inga medel från utsläppshandeln ska gå till att finansiera nya fossila projekt.

Modernt jord- och skogsbruk ska inte straffas

Svenska lantbrukare ska inte straffas för att andra länder inte gjort sin hemläxa. Att växtskyddsmedelsförordningen ska minska användningen av växtskyddsmedel i EU är givet, men det måste till undantag för länder som Sverige som redan har halverat sin växtskyddsmedelsanvändning två gånger om.

Samma sak gäller naturrestaureringslagstiftningen, som måste bli mer anpassad efter de nationella förutsättningarna med natur som skiljer sig väldigt mycket inom Europa.

Stärka funktionsnedsattas rättigheter i EU

När funktionsnedsatta reser utomlands måste för många alltid förklara sin funktionsnedsättning och vilka behov av anpassning de har. Detta visar sig ännu svårare när språkbarriärer kommer i vägen.

För att lösa detta vill vi förstärka funktionsnedsattas rättigheter genom ett ”kort för funktionsnedsatta”. Med det ska det räcka med att man som funktionsnedsatt bara visar sitt kort när man till exempel besöker ett museum, en restaurang, boardar ett flygplan eller något annat, så ska det tydligt framgå vilka behov av anpassning man har.

 

Abir Al-Sahlani (C)
Europaparlamentariker 

Emma Wiesner (C)
Europaparlamentariker 

 

 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret