Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-institutionernas integritet och anseende står på spel när EU-personal alltför oreglerat går över till den privata sektorn, anser EU:s revisorer.

Revisorer kräver skärpta EU-regler mot “svängdörrar" till näringslivet

BRYSSEL 27 oktober 2022

EU:s byråer måste skärpa sina regler för att undvika intressekonflikter när EU-personal går över till jobb i den privata sektorn. Det säger EU:s revisionsrätt i sin årsrapport, och menar att EU-institutionernas integritet och anseende står på spel. 

– Byråerna måste ta vår röda varningsflagg på allvar, säger Rimantas Šadžius, ledamot av revisionsrätten.

EU:s 44 byråer behöver skärpa sina regler och kontroller för att minimera risken att chefer och andra högre tjänstemän efter avslutad tjänstgöring tar jobb inom den privata sektorn och därmed hamnar i en intressekonflikt eller sätter EU-institutionernas integritet på spel. 

Det säger Europeiska revisionsrätten i sin årsrapport om EU:s byråer som offentliggjordes på torsdagen.                  

– Lagstiftarna och byråerna måste ta vår röda varningsflagg på allvar och hantera potentiella svängdörrssituationer striktare för att förebygga intressekonflikter och undvika att deras eget och hela EU:s anseende skadas, säger Rimantas Šadžius, den ledamot av revisionsrätten som har lett arbetet med rapporten.        

Enligt revisionsrätten har EU:s regler mycket få skyldigheter för EU-organ att övervaka att nuvarande och tidigare anställda uppfyller kraven med hänsyn till den så kallade “svängdörrsproblematiken”, det vill säga när när personal lämnar EU:s offentliga förvaltning för att tillträda tjänster i den privata sektorn som har beröringspunkter med personens tidigare arbetsuppgifter. 

Det kan leda till intressekonflikter och innebära en risk för EU-institutionernas integritet, eftersom värdefull intern kunskap kan överföras till den privata sektorn, tidigare tjänstemän kan utöva lobbyverksamhet gentemot sina tidigare kollegor och befintliga tjänstemän kan påverkas av möjligheter till framtida anställning. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret