Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska revisionsrätten har granskat hur EU:s olika forskningsfonder samverkat för att ge så kallade synergieffekter. Arkivbild.

EU-revisorer vill se bättre samordning av forskningssatsningar

BRYSSEL 22 november 2022

Europeiska revisionsrätten anser att EU:s olika satsningar på forskning och innovation har varit för spretiga för att kunna ge behövliga synergivinster. 

Europeiska revisionsrätten har granskat hur pengar från olika EU-fonder mellan 2014 och 2020 har använts till forskning och utveckling; i synnerhet hur de olika satsningarna samverkat med varandra för så kallade synergieffekter, se faktaruta. Totalt rör det sig om motsvarande närmare 1,3 biljoner kronor. I sin rapport slår revisorerna fast att ”den fulla potentialen ännu inte utnyttjas”.

– [Fondernas satsningar] kan uppnå större effekt om de samverkar och kompletterar varandra. För att det ska kunna ske krävs samarbete från allra första början, både vid utformningen och genomförandet av program, sade Ivana Maletić, den ansvariga revisorn, i ett uttalande.

I ett svar på revisionsrättens rapport medger EU-kommissionen, som ansvarar för fonderna, bland annat att ”det finns visst utrymme för förbättringar när det gäller synergierna och anpassningen mellan EU:s politiska mål och program, både på EU-nivå och på nationell nivå, och att mer behöver göras”.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret