Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Det tyska parlamentet i Berlin ska ha varit ett av målen för de misstänkta kuppmakarna.

Massiv polisinsats mot misstänkta statskuppsplaner i Tyskland

STOCKHOLM 7 december 2022

Tusentals poliser gjorde på onsdagen tillslag mot 130 adresser i Tyskland och grep 25 högerextremister efter misstanke om planerad statskupp.

På onsdagsmorgon genomförde tusental poliser under ledning av tyska riksåklagaren razzior mot 130 fastigheter runt om i Tyskland. Där greps enligt myndigheterna 25 misstänkta terrorister. Ytterligare 27 misstänkta person har efterlysts. Många av de misstänkta uppges ha militär bakgrund.

Enligt ett uttalande från riksåklagaren tillhör de anklagade en terrororganisation som grundats i slutet av november 2021 och som har satt som mål att övervinna den befintliga statsordningen i Tyskland och ersätta den med en egen styrelseform, närmast en militärdiktatur. För ändamålet ska de har gjort omfattande förberedelser och bland annat försökt involvera Ryssland i planerna.

De misstänkta förenas, uppger riksåklagaren, av ett djupt förakt mot de statliga institutionerna och den demokratiska ordningen i Tyskland och hämtar sin världsbild från olika konspirationsteorier inom ramen för Reichsbürgerrörelsen och QAnon.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret